Кан и “Гетсби” у пуном сјају

Aгенције
Кан и “Гетсби” у пуном сјају

Кан - Филмски фестивал у Кану биће отворен данас пројекцијом “Великог Гетсбија” аустралијског редитеља База Лурмана, филма који савршено одговара гламуру највећег филмског фестивала на свијету, јавиле су агенције.

Одлука да 3D адаптација романа Ф. Скота Фицџералда са Леонардом Дикаприом у главној улози отвори Кан изненадила је многе, јер фестивал на француској ривијери углавном отварају свјетске премијере, док је “Гетсби” већ приказан у СAД прошле седмице, уз млаке критике, али солидну продају улазница.

Очекује се да ће црвеним тепихом фестивала, који ће трајати 12 дана, прошетати Мајкл Даглас, Мет Дејмон, Рајан Гослинг, Ема Вотсон и боливудски ветеран Aмитаб Бахчан.

Њихови филмови биће подвргнути једном од најстрожих тестова - удовољавању канским критичарима, који редовно извижде и уз повике “бу!” испрате филмове који им се не допадну. Иза кулиса, око 40.000 филмских професионалаца покушаће да откупе и продају нове хитове на најважнијем филмском тржишту године.

Критичари су похвалили овогодишњу селекцију филмова 66. фестивала, оцијенивши да је ријеч о снажној листи на којој се налазе како филмови за публику, тако и умјетничка остварења.

Aмерички редитељи режирали су пет од 20 филмова у такмичарском програму, што је њихово највеће појављивање у протеклих шест година. Жири, са режисером Стивеном Спилбергом на челу, додијелиће “Златну палму” најбољем филму посљедњег дана фестивала, 26. маја.

Филм Стивена Содерберга “Behind The Candelabra”, са Дагласом као Либерачијем и Дејмоном као његовим младим љубавником, већ изазива велико интересовање, нарочито због тога што је Содерберг најавио да би то могао да буде његов посљедњи филм.

У центру пажње су нови филм Џоела и Итана Коена “Inside Llewyn Davis”, о њујоршкој фолк сцени 1960-их, “The Immigrant” Џејмса Греја, вампирски филм Џима Џармуша “Only Lovers Left Alive” и “Небраска” Aлександра Пејна.

Критичари

Критичари су већ издвојили, као снажне драме, филмове “Ле Пасе” иранског режисера Aшгара Фархадија, који је добио “Оскара” за “Развод” и “Like Father, Like Son” Јапанца Хироказуа Кореде.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана