Како су Скарлет и Рет шокирали свијет

Б92
Како су Скарлет и Рет шокирали свијет

Лондон - Док је некада је “проклетство” шокирало филмски свијет, данас је то једанаестогодишњакиња која прије обрачуна са криминалцима воли сочно да опсује, преноси Б92.

У новом наставку филма “Фајтер” јунакињу по имену Опасница упознајемо на почетку филма како протестује због тога што сваки пут када опсује мора да остави долар у теглу својих старатеља.

То је јасна референца на сцену из првог филма у којем се, тадашња једанаестогодишњакиња, Опасница обрачунава са злочинцима уз ријечник који свакако није примјерен њеном узрасту.

Мало упозорење, и у другом дијелу филма спектакуларну завшрницу прати сочна псовка.

Дебата коју је покренуо њен лик актуализовала је питање цензуре и самоцензуре која влада у Холивуду, пише британски “Гардијан”.

Довољно је вратити се на филмски класик “Прохујало са вихором”. Те 1939. године продуценти су поклекли пред захтјевом редитеља да се у коначној верзији чује једна страшна вијест.

Тако је први пут биоскопска публика имала прилику да на великом платну чује ријеч – проклетство!

Велики је скандал настао послије тога...

Само неколико година раније, публика на пробној пројекцији хорор филма “Наказе” бурно је реаговала.

Једна од присутних гледатељки тврдила је да је доживјела побачај током пројекције, и тужила је МГМ студио.

Упркос негодовању, редитељ Тод Браунинг није одустао од шокантног потеза – ангажовања особе са физичким деформитетом за једну од улога.

Двије деценије касније британски морални душебрижници дозволили су кадрове голотиње у документарцу “Еденски врт” из 1954.

Као оправдање навели су податак да филм има образовну вриједност, па је важно што вјеродостојније приказати поменуте детаље.

Са укидањем драконског закона о цензури 1968. године, услиједиле су прилично либералне филмске седамдесете.

Тако је већ 1971. године на филму, прву пут у крупном кадру, глумац изговорио жаргонску ријеч за женски полни орган.

За то је био задужен дежурни холивудски неваљалко, славни глумац Џек Николсон у филму “Сексуално сазнање”.

Публика жељна сцена екстремног насиља уживала је тако у филму “Посљедња кућа са лијеве стране”, док су љубитељи филмског секса “Посљедњи танго у Паризу” вјероватно гледали више пута.

Од скоријих, помена вриједних облика цензуре, “Гардијан” наводи и “Српски филм” Срђана Спасојевића, уз коментар да је порнографијом набијен сценарио као истргнут из мемоара озлоглашеног влашког кнеза Влада Цепеша Трећег, познатијег као Влад Дракула.

Помена вриједан је и документарац “The Aristocrats” из 2005. о такозваним масним шалама, који је постао први филм забрањен за млађе од 18. година, само због количине псовки у њему.

Очигледно да некога од вишка и глава заболи...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана