Како су Годзила и Кинг Конг завладали биоскопским благајнама

Бранислав Предојевић
Како су Годзила и Кинг Конг завладали биоскопским благајнама

Излазак трејлера за филм “Годзила и Конг: Ново царство”, који је скупио 11 милиона прегледа за 24 часа и сјајна гледаност прве четири епизоде серије “Монарх: Насљеђе чудовишта”, потврдили су одавно јасну чињеницу да је франшиза “Монстерверзе” постала врућа роба у Холивуду.

Прецизније речено ова мултимедијална франшиза, која обухвата измишљени универзум који укључује Годзилу, Кинг Конга и друге ликове у власништву и креирању компаније “Тохо”, у продукцији студија “Леџендари” и дистрибуцији моћног “Ворнер Броса”, а састоји се од пет филмова и двије телевизијске серије, има милионску публику, солидне критике, зараду од двије милијарде долара широм свијета и огромне могућности за креативно ширење.

Искористивши моментум створен дјеловањем различитих фактора, од засићености публике суперхеројским садржајем студија “Марвел” и “ДЦ”, креативне кризе “Дизнијевих” франшиза и прилично мрачном идејном понудом артхаус филма за шири слој публике до култног статуса Годзиле и Кинг Конга у поп митологији, ова франшиза је из другог плана понудила непретенциозан садржај, који нема амбиција осим да буде оно што јесте, врхунска забава и чисти ескапизам, а прошло је сасвим довољно да се заборави промашај са америчком “Годзилом” Роланда Емериха из 2004. године. Играјући на карту бесмислене, али ултразабавне естетике Б-филма и хедонистичког бјекства од стварности у митологију поп културе, серијал “Монстерверзе” је постао узбудљиви коктел за буђење ативистичких и носталгичних емоција у сваком потенцијалном гледаоцу широм планете.

Све је кренуло јако скромно, јер по ријечима сценаристе Макса Боренштејна “Монстерверзе” није почео као франшиза, већ као америчка рибјут верзија јапанске “Годзиле”, без претјерано великих амбиција рађена током 2014. године.

Ипак, оснивач и тадашњи директор студија “Леџендари” Томас Тул, који је стекао права на лик Годзиле и преговарао о компликованим правима на Кинг Конга, понудио је Боренштејну прилику да напише први нацрт за “Конг: Острво лобања”, са циљем да се Конг успостави у истом универзуму као и њиховом филму о Годзили. Наиме, далекосежна визија студија била је да филмови једног дана доведу до ситуације Годзила против Конга, простом логиком искусног продуцента, да је два чудовишта увијек боље од једног, а испоставило се да су ова два чудовишта, по свему судећи, омиљена код публике свих генерација. Сама чињеница, да је “Ворнер” спојио ова два чудовишта под једним кровом по први пут, утицала је да су је фанови радо прославили. То је биоскопски еквивалент да дјеца избаце све своје играчке из кутије и натјерају их да се боре једни против других, што је добродошла пословна стратегија са разлогом, јер зна се, када дјеца желе играчке, родитељи празне новчанике.

Први филм “Годзила” режирао је Гарет Едвардс, који је за екранизацију визуелно ослоњену на компјутерски генерисана чудовишта и аниматорске лутке, мудро окупио талентоване глумачке ликове попут Брајана Кренстона и Ајрона Тејлора Џонсона способне да парирају “главним звијездама” и да своје карактере претворе у нешто више од људи који нешто причају између двије атрактивне сцене са Годзилом. Уз буџет од 160 милиона долара Годзила је у свом рушилачком походу зарадио 529 милиона долара и било је јасно да наставци слиједе. Сличан рецепт је примијењен и  у “Конгу: Острво лобања” (2017), гдје су у режији Џордана Вог Робертса џиновским чудовиштима на челу са Конгом парирали Семјуел Џексон, Том Хидлстон, Џон Гудмени, Бри Ларсон, а прича о мистериозном поријеклу Кинг Конга и продубљивање свијета атомских титана је са лакоћом зарадила 566 милиона долара широм свијета уз буџет од 185 милиона.

Наравно, овај (не)очекивани успјех, довео је до трећег филмског наставка “Годзила: Краљ Чудовишта”(2019), снимљеног прилично брзоплето, уз оставку режисера Гарета Едвардса током припрема и без квалитетне глумачке екипе, што је довело до заслужено лоших резултата на благајнама, јер је ријеч о прилично конфузном и претјерано генерички постављеном филму са којим се неискусни режисер Мајкл Доерти није могао изборити. Ипак, ова лекција је опоменула продуценте, па смо у четвртом наставку “Годзила против Конга”, популарног филмског серијала, напокон дочекали експлозивни сукоб чудовишних титана, Годзиле и Конга, уз позитиван заокрет и савезништво два монструма, што је довело до спектакуларног успјеха на благајнама од 470 милиона долара и то у јеку пандемијских затварања уз нове рекорде у стриминг гледаности.

Режисер Адам Вингард је преузео режисерску палицу и обавио упечатљив посао, па је наставио ангажман за поменути филм “Ново царство” који стиже сљедеће године. У новом филму ова два супарника поново удружују снаге против новог непријатеља који представља опасност за цијело човјечанство, а филм приказује историју титана, њихов настанак и разлог зашто су везани за човјечанство. Уз чудовишта у филм се враћају већ позната лица: Ребека Хол, Брајан Тајри Хенри и Кејли Хотл, а придружују им се Ден Стивенс и Фала Чен. Сценарио за филм писали су Тери Росио, Џереми Слејтер и Сајмон Барет. “Годзила и Конг: Ново царство” у биоскопе долази 12. априла 2024. године, а Вингард је изјавио да потенцијално зна гдје би могли ићи са будућим филмовима, али да је “Монстерверзе” створен до одређеног степена како би водио до ситуације Годзила против Конга и да је од тог момента  франшиза на раскрсници.

- Заиста смо у тренутку када публика мора искорачити напријед и гласати за више од ових ствари. Ако овај филм буде успјешан, очигледно ће наставити напријед - рекао је Вингард. Са друге стране главни креативни кривац  Боренштајн је потврдио да ће доћи неки нови, занимљиви дијелови због успјеха “Годзила против Конга” .

- Волио бих написати филм са минималним учешћем људских ликова. Било би врло амбициозно. Мислим да је потпуно могуће то учинити са апсолутно минималном количином људских карактера и стварно дати карактере чудовиштима - рекао је Боренштејн. У међувремену је на “Нетфликсу” лансирана анимирана серија “Острво лобања”, која се бави митологијом поменуте локације након догађаја из филма “Конг: Острво лобања”, док је на “Амазон” стигла играна серија “Монарх: Насљеђе чудовишта” која у временском континуитету од преко 50 година прати судбину тајанствене организације “Монарх”, додатно истражује универзум титана и има Курта Расела у својој постави, што је више него довољно за уживање. Франшиза у плану има још неколико потенцијалних пројеката ширећи се кроз друге медије, што у преводу значи, не брините, чудовишта из “Монстерверза” ће искакати као из ормара, макар, док буде интереса публике и зараде на благајнама.

Историја

Годзила је измишљено чудовиште, или каију, које је дебитовало у истоименом филму из 1954. године, а који је режирао и написао Иширо Хонда као једну врсту поп алегорије на нуклеарну трагедију Јапана.

Лик “Краља чудовишта” од тада је постао међународна икона поп културе, појављујући се у разним медијима укључујући 33 јапанска филма, пет америчких, бројним видео-играма, романима, стрипови и ТВ- серијама. Са друге стране лик џиновског мајмуна Кинг Конга креирао је амерички режисер Меријан Купер уз помоћ дизајнера Марсела Делгада за славни филм из 1933. године. Конг је у протеклих 90 година кроз бројне римејкове, спин-оф приче, имитаторе, кросовере, пародије, цртане филмове, књиге, стрипове, видео-игрице, тематске паркове и позоришне представе постао глобална поп икона. Његова улога у различитим наративима варира, у распону од страшног чудовишта до трагичног антихероја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана