Како је Хамфри Богарт постао икона филма

ГС
Foto: Илустрација

Хамфри Богарт је отац и мајка холивудског филма за многе, постоји прегршт текстова о њему, а сваки истиче оне карактеристике које га чине јединственим.

Четири наслова била су кључна да Богарт постане то што јесте, али овде није ријеч о његовим најбољим филмовима, већ о дјелима која су утицала на развој Хамфрија ДеФореста Богарта као глумца у успону све до преузимања трона - са Казабланком, који никада није ни напустио, преноси портал б92.

1. Окамењена шума - Петрифиед Форрест (1936)

Боги је већ био активан неколико година у Холивуду, али то су биле скроз маргиналне улоге и у то вријеме би га на улици евентуално препознали само дужници, али је онда постао Дјук Манте, диллингеровски тип криминалца у Окамењеној шуми и то је био пробој међу играче.

Не међу главне играче, али ипак играче. Не би добио улогу Мантееја да није било Леслиеја Ховарда, далеко веће име у то вријеме, и он је инсистирао да се Хамфрију додјели улога јер ју је већ успјешно изводио у позоришту, а отишао је дотле да је уцјенио продуценте, рекавши да ни он неће учествовати ако се Богарт не позове.

И шта ће људи, позвали Богија, додјелили му Мантееја, а он то искористио врхунски и више него уверљиво утјерао страх својом окрутношћу на платну. Није никад заборавио Ховарду ово залагање, касније је својој ћерки дао име Лесли Ховард Богарт.

2. Висока Сиерра - Хигх Сиерра (1941)

Између 1936. и 1941. је играо у преко 20 филмова, али није предалеко отишао од Мантееја, као да је био осуђен на гангстере из другог плана док су прве виолине свирали Кагнеј, Рафт, Робинсон, Муни.

Имао је и фине наслове са Бет Дејвис, у Повратку доктора  је играо и главног лика, али истински "први план" никако није долазио.

Најзад га је добио у Сиерри, и баш је морао да се намучи и увјерити редатеља Раула Валша, који је хтио Рафта или Мунија за филм. Некако се дочепао главне улоге и то опет гангстер, али је носећа снага, прва права главна улога и то је било то.

Затворска фризура, па пиштољ у обе руке и Ида Лупино на мјесту женске, све како ваља и прштала је добра акција у овом филму, ту је Богарт увјерио и друге у оно што је већ знао о себи - рођен је за прво име на шпици (мада га ни овдје није имао, заправо је Лупино била првопотписана, али мање важно).

3. Малтешки соко – Т Ментеса Фалкон(1941)

Кад рекосмо да је увјерио друге, међу тим другима је један најбитнији - Џон Хјустон. У то вријеме сценариста који је помагао причи и за Сиерру, а будући великан режије, Хјустон је крчкао Малтешког сокола и није скрчкао само њега, већ сасвим случајно открио и цио један нови жанр а то је ноар.

Остварио је Богарта у улози Хаметовог детектива Сама Спадеа, тако да је (ни то не знајући)створио и највећу глумачку институцију ноара, тако да се све скоцкало као у сну и заљуљали су "Малтешког", прво капитално дјело које је Богарт изнио.

Иако није знао шта ће све тај филм да представља, још како је Хјустон знао шта ради и затегао је под конац сваки детаљ тако да се и до 2021. године детективске мистерије мјере према Малтешком соколу.

Да се вратимо на Богарта, тад је већ постао реномиран и тврдило се да је Америка добила још једног коловођу међу глумцима.

4. Касабланка (1942)

Ролеркостер успона у претходних неколико година је дошао до тачке усијања. Богарт се пробио, па се истакао, па је унапређен и онда постављен у друштво главних.

Ипак, многи су дошли до шлага и били пресрећни, али Богарту се догодила малина на шлагу и она је направила сву разлику. Касабланка му је дала прилику да задржи све оно у чему је већ магистрирао, жестину личности, бриткост језика, мрачан цинизам, међутим додала је и осећајну страну, а све то у склопу перфектно написане и занатски режиране приче је испала комбинација за сва времена.

Класик који је по изласку покупио ловорике, који је и данас једнако или више вољен, а Богарт се као локомотива целе композиције већ тад мирне душе могао да се прогласи културном иконом, али је то наставио да гради све до смрти 1958., а и касније је само наставила да живи легенда о њему.

Уследило је много филмова у којима је било довољно да се појави и одбогартује, међутим још већи број оних у којима је улазећи у читав дијапазон различитих карактера потврдио себе не само као ту културну икону, већ и као истинску глумчину.

То су биле четири етапе развоја Богарта до постанка Богартом, није му било једноставно, међутим кад је једном запурњао цигару тако да цели свет препозна тај издах дима, та цигара се више никад није угасила.

Послије су сљедили Велики сан, Благо Сиерра Мадре, Острво Ларго, Афричка краљица, На усамљеном месту...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана