Како је филм “Било ко осим тебе” постао биоскопски феномен VIDEO

Бранислав Предојевић
Како је филм “Било ко осим тебе” постао биоскопски феномен VIDEO

ЛОС АНЂЕЛЕС - Нискобуџетна романтична комедија “Било ко осим тебе” са Сидни Свини и Гленом Паулеом у главним улогама, постала је први биоскопски феномен ове године, демонстрирајући нека нова правила игре унутар Холивуда.

Филм режисера Вила Глука “Било ко осим тебе” лабаво заснован на Шекспировој драми “Много буке ни око чега”, потпуно неочекивано постао је хит на благајнама и зарадио преко 185 милиона долара на глобалном тржишту,  уз буџет од 25 милиона долара. Осим за холивудске прилике скромног буџет, након премијере имао је осредње критике и скроман старт у првој седмици приказивања, али је потом нагло експлодирао на благајнама и почео је из седмице у седмицу да повећава зараду што се не дешава често у филмској индустрији. 

Оно што је филм имао на својој страни као адут изненађења, а што филмска индустрија није узимала за озбиљно, јесте неколико важних чињеница у распону од актуелних глумачких звијезда нове генерације, затим студија склоног маркетиншком експерименту, до потцјењивања моћи друштвених мрежа попут “Тик тока”. Ношен харизмом, сексепилом и талентом глумачких звијезда млађе генерације Свини и Пауела, уз више него евидентну хемију између њих, брзо је привукао нову генерацију публике и то њиховим оружјем. Након што је током божићног викенда отворио са ниских осам милиона долара, филмска романса Сидни Свини и Глена Пауела, постала је вирална након што су гледаоци филма почели да преплављују “Тик­ ток” снимцима на којима имитирају сцене са глумцима из филма у којима плешу и пјевају уз пјесму “Унњриттен” из 2004. Снимци који су гледаоци сами направили постали су толико познати да су у биоскопима широм земље гледаоци чекали крај како би могли да почну пјевати. У свом другом викенду, филм  је скочио са 45,6 одсто, што је треће најбоље издање у историји да би одмах затим постао филм у историји који је зарадио више у свом трећем викенду (9,8 милиона долара) него на отварању.

Све је ово поништило аргументе маркетиншких истраживања да романтичне комедије спадају у надлежности стриминга и да млађи људи нису заинтересовани да их гледају на великом платну као заједничко искуство, као што би то учинили са хорор филмом.

Режисер Глук каже да је он у старту причу видио као идеалан материјал за биоскоп, прикладан за заједничко искуство.

- Шекспир је поставио своје драме пред публику у “Глоб” театру прије 400 година, а ова врсте прича и данас је одржива пред публиком у биоскопима. Осјетио сам да је најважнија ствар која је недостајала ових посљедњих неколико година блокбастер ере и пандемијске изолације, у ствари дијељење романтичних искустава у биоскопу - рекао је Глук.

Са друге стране, испоставило се да је “Тик­ ток” савршено мјесто да повећате интересовање за филм међу млађом демографијом гледалаца и да покренете оно што је најпотребније за успјех филма, похвалу од уста до уста.

Прилагођени садржаји могу се ширити попут пожара на “Тик­ току”, као на примјер снимка Мајлса Тејлера који плеше на свјетској премијери филма “Топ Ган: Маверик” 2022, који је дословно привукао млађу публику у биоскоп или да не помињемо улогу “Тик­ тока” у стварању феномена “Барбихајмер” прошлог љета. Студио “Сони” смишљено је након премијере пласирао прилагођен садржаја за “Тик­ ток”, укључујући вратоломије између својих звијезда Свини и Пауела, а један од њих добио је 18 милиона прегледа на “Тик­ току”, док је званични трејлер стигао само до осам.

Уз сугестију да гледаоци објављују сопствене рекреације и главна звијезда Свини, која има милионе пратилаца, такође је поново објавила своје рекреације на различитим друштвеним каналима и док сте рекли “Тик ток”, филм од којег нико ништа није очекивао постао је први биоскопски феномен 2024. године.

Бројке

Колико је филм ударио у пулс генерације која тражи забаву на “Тик­ току”, осим зараде говоре и бројке које прате материјал из филма на овој мрежи.

До 5. фебруара, хаштаг “Anyone But You” премашио је двије милијарде прегледа на “Тик току”, док је хаштаг “Unwritten” имао 300 милиона прегледа и више од 54,500 објава. Осим тога, пјесма “Unwritten” се први пут појавила на “Спотифај” топ 200 од 2004 и на званичним топ-листама у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана