Када није био Жика, Гидра је био озбиљан глумац VIDEO

Г.С.
Када није био Жика, Гидра је био озбиљан глумац VIDEO

Драгомир Бојанић Гидра остаће уписан златним словима у историји домаће умјетности и поп културе.

Рођен је прије 90 година, у Крагујевцу, а умро је на данашњи дан, 11. новембра 1993. у Београду. Тридесет година је прошло од Гидрине смрти али његов лик је реално тешко заборавити, како због сталних реприза на ТВ-у тако и због великог утицаја који је остварио својим специфичним стилом глуме али и хумора.

Дјетињство му је обиљежило неколико трагедија. Мајка му је умрла од туберкулозе, а када је Гидра имао непуних десет година, његовог оца Јована, официра српске војске стрељали су 1943. током Другог свјетског рата.

У потрази за занимањем од којег ће брзо моћи да „заради свој хљеб" завршио је средњу школу за прераду меса, воћа и поврћа у родном граду и након матуре се запослио у фабрици конзерви „Црвена звезда". Преко аматерског позоришта „Света Младеновић" дошао у Крагујевачко народно позориште.

Легенда каже да су његове колеге из позоришта заједничким снагама сакупиле новац који је помогао Гидри да оде у Београд и упише Академију. „Упао" је из прве, у класу чувеног Раше Плаовића и већ на првој години почео да игра у Народном позоришту.

Наравно, кад помјенемо име Драгомир Бојанић Гидра прво нам падне на памет чувени Жика Павловић из серијала „Луде године" и „Жикина династија". Мислите ште желите о овим филмовима. Назовите их трешом, кемпом, или лаком комедијом, али ови филмови радују милионе гледалаца широм Балкана и данас, у многобројним репризама. Које се случајно или намјерно намјесте увијек у неко доба око Нове године.

Прославиле су га и друге комичне улоге, прије свега оне у серијама „Врућ ветар" кад је тумачио чувеног пијанца, шофера Једноруког Крстивоја, или у „Повратку отписаних" члана полиције Микулу, који је иако на страни негативаца, побрао мнгое симпатије. Прву велику популарност широм Југославије осјетио је 1972. у серији „Мајстори" кад је тумачио мајстора Лалета.

Међутим, кад није био Жика, Крстивоје или Лале, Гидра је био озбиљан глумац, који је сваком драмском великану могао на црту. Подсјетићемо се пет његових улога на које сте можда заборавили, или које до сад никад нисте ни гледали.

Марш на Дрину (1964)

За почетак можда и најпознатији филм. Чувена ратна драма Жике Митровића из 1964. године има дугачку листу глумаца и звијезда на својој шпици, тако да сте можда заборавили да се у једној од улога појављује тада тридесетогодишњи Гидра. С обзиром на официрску прошлост његовог оца, ова прича из Првог свјетског рата му је била блиска.

Доручак са ђаволом (1971)

Сви знамо колико су пропатили ауторцрног таласа шесдесетих и седамдесетих, колико су били забрањивани и потлачени. Мирослав Антић, који је остао више познат као пјесник, имао је неколико излета у филмску режију. Једна од њих је култни филм Доручак са ђаволом, који никад није био званично забрањен, али је након емитовања на пулском фестивалу 1971. године стављен у бункер и тамо је стајао до крај осамдесетих. Главне улоге су тумачили Бата Живојиновић и Мира Ступица, али је упечатљиву епизоду имао и Гидра.

Свадба (1973)

Највећа филмска награда за вријеме старе Југосалвије додијељивана је у Пули. Бојанић је освоји 1973. за најбољу улогу у филму „Свадба". Иако насловом можда дјелује да је о нечему другом, филм је ипак партизански, а Гидра глуми партизанског официра који ратује са четницима који су у сарадњи са Нијемцима.

Бештије (1977)

Први сценарио Душка Ковачевића, у сарадњи са великим црногорским редитељем Живком Николићем, био је за филм Бештије. Прича о људима на југословенском приморију, који почињу да лудују и личе на насловне бештије, кад почне да дува вјетар југо. У звјезданој подјели гдје су Бата Живојиновић, Паја Вујисић, Радош Бајић, Мија Алексић и многи други, истиче се и Гидра јер га никада прије, а ни послије тога, нисмо видјели ћелавог.

Балада о револверашу (1967)

За крај специјитет. Гидра је снимао и у Италији, под псеудонимом Ентони Гидра (Антхонy Гхидра). Драгомир Бојанић је шездесетих година у Италији снимио десетак вестерна и акционих филмова. Надимак Гидра (Qhidra) у преводу значи „змија". За улогу у филму Балада о револверашу (1967) режисера А. Калтабијана добио је чак и награду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана