"Јужни ветар: Убрзање" стигао и у бањалучке биоскопе: Тамна страна наше стварности

Миланка Митрић
Foto: Д.Поздеровић

БАЊАЛУКА - Након премијера с глумачком и ауторском екипом у Србији и Хрватској, екипа филма "Јужни ветар: Убрзање" коначно је стигла и у Бањалуку, гдје је вечерас у биоскопу "Синестар" премијерно приказано ово остварење у режији Милоша Аврамовића, наставак "Јужног ветра" из 2018. године.

Након бурних дешавања у првом дијелу, Петар Мараш у наставку приче намјерава да прошири и озакони свој посао, а незаконито стечени новац да уложи у легалне послове. 

Његов покушај проналажења мирнијег живота бива прекинут вијестима које ремете све што је планирао, те он наставља другачијим путем.

Бањалучкој премијери присуствовали су глумац и продуцент Милош Биковић, глумац и продуцент Миодраг Радоњић, Јована Стојиљковић, Александар Глигорић и Анастасија Северал, који су награђени снажним аплаузима, а све улазнице за премијеру биле су распродате у рекордном року.

Премијери је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је Милошу Биковићу честитао успјехе које остварује.

- Велика је радост и благослов доживети један овакав пројекат у свом животу. Ја сам имао среће да их имам неколико. Феномен када се понови, онда постаје франшиза и то врло успешна. Ово је већ трећи пројекат "Јужног ветра", имали смо филм, па серију и ево сада други део филма, па ћемо опет имати серију. У том смислу ово посматрамо као сагу која се ево сада ближи свом зениту и која је једна прича о том свету и Петру Марашу, која говори о тамној страни наше реалности, али паралелно говори и о једном измишљеном свету који нам се допада и који нас привлачи зато што је узбудљив и зато што је непостојећи - казао је глумац Милош Биковић.

Глумац Миодраг Радоњић, као и Биковић, казао је да је филм продукцијски много бољи од првог дијела, прије свега што се тиче акционих сцена, јер их има више него у првом дијелу и серији. 

Он је истакао да су приликом рада на пројекту имали озбиљну каскадерску екипу из Бугарске, која ради и на холивудским филмовима.

- Форма филма је таква да је све смештено у свега три ноћи. Већи дио филма деси се у три ноћи, то условљава динамику и ритам, а наши јунаци једноставну прате целу ту причу - рекао је Радоњић.

Глумица Јована Стојиљковић осврнула се на репризирање улоге Софије, те рекла да јој је задовољство што игра један од ријетких женских ликова у остварењу.

- Она има неке акционе сцене, али за њу је најважније то што представља нежни, породични део главног јунака, јер такве емоције су и у оваквом жанру неопходне - објаснила је Стојиљковићева.

Глумац Александар Глигорић казао је да је већ почео да се навикава на позитивне реакције публике у Београду, и у осталим градовима гдје су присуствовали премијерама, те да су очекивања за Бањалуку иста.

- Не знам шта ме снашло. Осећам се као бубњар неког великог рок бенда који иде по турнејама - истакао је Глигорић.

Млада британска глумица, поријеклом из Русије, Анастасија Еверал казала је да јој је било незгодно на почетку снимања, јер када је први пут дошла у Србију, није разумјела ништа.

- И моја улога је слична, зато што лик Ели коју играм не разумије српски, а ни ја не разумијем српски. То је било добро искуство за мене, заљубила сам се у Србију и сада живим у Београду - навела је Евералова.

Филм је препун акције, попраћене одлично уклопљеном музиком коју је компоновао Александар Ранђеловић, те бројним нумерама углавном извођача млађе генерације, којима је екипа филма и овог пута посветила пажњу.

- Нисмо имали пара за каскадера, рекли су нека Биковић то уради, па ако се нешто деси, ово ће уједно да буде и трећи део - испричао је шаљиво Биковић, осврћући се на акционе сцене у филму и додао да су имали каскадере и глумце на мотору, те да је приликом снимања било много припрема што се управо тих акционих сцена и трикова на мотору тиче.

Глумачку екипу у наставку, осим поменутих, чине и Предраг Мики Манојловић, Александар Берчек, Лука Грбић и други.

Филм је, осим на репертоару "Синестара", од сутра на редовном репертоару бањалучког "Синеплекса Палас". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана