Јубиларни 50. ФЕСТ отворили Емир Кустурица и Мики Манојловић

Срна
Јубиларни 50. ФЕСТ отворили Емир Кустурица и Мики Манојловић

БЕОГРАД - У Београду је вечерас свечано отворен јубиларни, 50. Међународни филмски фестивал ФЕСТ под слоганом “Нови храбри свијет”, на којем ће бити приказано 88 филмова, а међу њима је и пет кандидата за престижну филмску награду “Оскар”.

ФЕСТ су на свечаности у Комбанк дворани заједнички отворили режисер Емир Кустурица и глумац Мики Манојловић, којима је на отварању уручена и ванредна ФЕСТ-ова награда “Београдски побједник” за изузетан допринос филмској умјетности у Србији и свијету.

Кустурица је на свечаном отварању најавио да ће Југословенској кинотеци и Србији поклонити све своје дигиталне филмове.

Он је рекао да је прошли вијек био вијек филма, али да је данас филм на издисају и да много људи ради филмове, али да занат нису добро научили, те да би гледање старих филмова могло да обнови то знање.

Говорећи о умјетности, Кустурица је указао на проток времена и да је “живот једина трка у којој такмичари не желе да прођу први кроз циљ”, те навео да је умјетност једини начин да се заустави вријеме и да су једино велики домети у умјетности они који човјека лансирају у висине и ту штоперица престаје да ради.

Он је подсјетио на ријечи славног аустријског писца Петера Хандкеа да је “усхићење највећа људска моћ”, те навео да су он и Мики Манојловић, снимајући филмове, заједно зауставили вријеме усхићењима, која су доносили ти филмови.

“Вјерујем да ће филм остати медиј, када ћемо тражити моменат када се зауставља вријеме и дах и када се зауставља штоперица која води ка циљу којег упорно трчећи избјегавамо”, рекао је Кустурица, којем је награду “Београдски побједник” уручио Мики Манојловић.

Манојловић, којем је награду уручио истакнути филмски радник Радослав Зеленовић, рекао је да му је велика част примити ту награду, те подсјетио на значај “црног таласа”, “прашке школе” и режисера са којима је радио током глумачке каријере.

“Највећи међу њима и најбољи пример колико режија може бити важна је Емир Кустурица, који је градитељ, направио је европско чудо које се зове Мокра Гора, ради срцем, пише, опипава границе могуће комуникације глумца и редитеља и помера их”, рекао је Манојловић.

Публику су поздравили и умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић, који је рекао да се овај ФЕСТ одржава у пандемији и тренутку када се у даљем окружењу воде сукоби, те изразио наду да ће побиједити мир и разум, а да ће публика ФЕСТ-а уживати у филмовима најмање барем наредних 50 година.

Предсједник жирија ФЕСТ-а глумац и продуцент Милош Биковић позвао је публику да ужива у филмовима и рекао да је ФЕСТ већ 50 година оаза слободе и стваралаштва и да филм у невремену може да помогне да се сачува разум и не изгуби срце.

На отварању је одржан пригодан музичко-сценски програм, уз музику из мјузикла “Флешденса”, а манифестацију је водила глумица Јелена Гавриловић.

Чланови дјечијег хора “Чаролија” извели су химну Србије и свечану пјесму града Београда, а приказан је и документарац о 50 година ФЕСТ-а, од његових почетака, као подсјећање на преминуле учеснике ове манифестације.

Ппремијерно је потом приказан домаћи филм “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића, који је већ освојио бројне награде на међународним фестивалима.

Организатори су најавили више од 100 гостију из филмске индустрије и представника филмских фондова са својим пројектима из Словеније, Црне Горе, Бугарске, Италије, Француске, као из тек основаног Филмског фонда Републике Српске.

ФЕСТ ће трајати до 6. марта, а биће приказани филмови који су освајали награде на престижним филмским фестивалима, међу којима и два филма најновије свјетске продукције из Русије и САД.

Публици неће бити потребни пи-си-ар тестови и ковид сертификати, него само маске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана