Измијешане критике и реакције на нови филм Дејвида Финчера

Миланка Митрић/агенције
Измијешане критике и реакције на нови филм Дејвида Финчера

БАЊАЛУКА - Један од ишчекиванијих филмова ове године “Убица”, ново остварење режисера Дејвида Финчера, протеклог викенда стигао је на стриминг сервис “Нетфликс”, а уз њега су пристигле и критике већих свјетских медија које су прилично шаролике.

Ово остварење, у којем главну улогу игра Мајкл Фасбендер, адаптација је француског стрипа истог имена који је излазио од 1998. до 2013. године. Сценарио за филм написао је Ендру Кевин Вокер, који је с Финчером радио на, сада већ култном, филму “Седам”. Осим Фасбендера у филму глуме Арлис Хауард, Чарлс Парнел, Сала Бејкер, Тилда Свинтон и други.

Серијал стрипова “Убица”, као и филм, прати причу о плаћеном убици, потпуно хладнокрвном човјеку који запада у егзистенцијалну кризу, у свијету без икаквих моралних компаса и ограничења. Филмска прича почиње на локацији у Паризу, гдје он чека своју нову мету, а чекајући ради јогу, вјежба, слуша “Смитсе” и телефоном разговара са адвокатом Хоџсом. Сам главни лик је наратор већине приче, која је пропраћена коментарима о рутини посла, као и цинизму и мањку емпатије у истом.

Филм је на ИМДБ-у оцијењен са 7/10, на “Ротентомејтос” има 85 одсто позитивних оцјена, а на “Метакритику” је оцијењен са 72/100.

Када је ријеч о критичарима, Манола Даргис из “Њујорк тајмса” је у својој критици навела да је лик којег Фасбендер игра није дирнуо.

- Лик је досадан, као и овај филм, али Финчер је вјешт и не да вам да одвојите поглед од екрана иако вам мисли одлутају. Он, заједно са Фасбендером, вас тјера да погледате до краја - забиљежила је она.

Критичар магазина “Инди вајр” Рајан Латанзио филм је окарактерисао као било који Финчеров трилер и прилично предвидљиво остварење, којем је главна вриједност што се усудило да буде такво.

Познати критичар “Гардијана” Питер Бредшо филм је раније назвао самурајском причом, која ствара неку врсту зависности за гледаоца и тражи да буде погледана до краја, а своју критику насловио је као осврт на плаћеног убицу који филозофира, и причу која приказује досаду таквог занимања, а истовремено поставља бројна животна питања.

- Ово је трилер чистог стила, рађен од стране некога ко има савршен смисао за то, а Фасбендерово истрошено лице, које није могуће растумачити, је савршен избор - забиљежио је он.

“Убица” је премијерно приказан на филмском фестивалу у Венецији, а од 27. октобра био је на репертоару ограниченог броја биоскопа.

Музика

Музику за филм компоновали су Трент Резнор и Атикус Рос, а албум је објављен истог дана када и филм.  Овим филмом обиљежена је пета сарадња овог дуа и Финчера, након филмова “The Social Network (2010), “The Gril with the Dragon Tatto” (2011), “Gone Girl” (2014) и “Mank” (2020). У филм је укључена музика бенда “Смитс” чија је пјесма “I Know It`s Over” представљена у трејлеру за филм.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана