Избор најбољих филмова у 2022. години: Трећи свијет узвраћа ударац

Бранислав Предојевић
Избор најбољих филмова у 2022. години: Трећи свијет узвраћа ударац

У години која је била бити или не бити за филмску индустрију, комерцијални спас је дошао од стране двије ствари на којима је Холивуд створен, а то су спектакл и велике глумачке звијезде, док је креативност стигла из трећег свијета и малих независних студија.

Прво је Том Круз у звјезданом стилу наставком “Топ гана” вратио публику у биоскопе, да би Џејмс Камерон филмом “Аватар: Пут воде” почистио благајне и прешао границу од двије милијарде долара зараде.

Наравно, далеко је то од стања прије кризе, пошто је успон стриминга учинио своје и одузео студијима дио публике, али америчка кинематографија дио кривице сноси сама штанцањем безидејних филмова и инсистирањем на франшизама, наставцима, рибутима, римејцима. С друге стране, независне фирме (“А 24” или “Шродер”) немају проблем креативности, а у кооперацији са стриминг сервисима успјешније рјешавају проблеме финансија и дистрибуције, мрвећи монополску моћ великих студија. Растуће кинематографије Азије и Јужне Америке агресивније продиру на западне тржиште, користећи стриминг као главно оружје и узвративши ударац Холивуду у великом стилу, нудећи публици исконско биоскопско узбуђење у кућној варијанти. Када креативност царује међу теже доступним филмовима и на телевизији, тешко је саставити листу најбољих филмова, јер добар дио понуде остаје ван досега мањих тржишта попут наших, док у мору гломазних франшиза све је мање добрих идеја и реализације вриједних потрошеног времена.

1. “Све у исто вријеме

Изненађење године јесте овај пројекат студија “А 24”, који је буџетом од 20 милиона успио да заради преко 100 милиона долара, одушеви публику и већи дио критике уз 11 номинација за “Оскаре”. Суманута прича о азијској домаћици (Мишел Јео), која се бори у мултиуниверзуму против злог бића Џобу Тупаки, које жели да уништи свемир, у режији тандема Данијел Кван и Данијел Шајнерт, шета се кроз жанрове од комедије и авантуристичког филма, преко мелодраме и фантастике до кунг-фу акције нудећи публици исконско биоскопско узбуђење, откачен хумор и сумануту забаву.

2. “Одлука о одласку”

Нови филм јужнокорејског режисера Парка Чен-Вука “Одлука о одласку” је хичкоковски интониран трилер о детективу Хае-Џуну (Парк Ха-ил) који истражује сумњиву смрт богаташа, док његова лијепа удовица Сео-ре (Тенг Веи), постаје главна осумњичена. Оно што звучи као стандардни романтични филм у рукама корејског ноар мајстора постаје елегантна и напета прича, са сваким кадром компонованим као филмска студија опсесија, жеље, страсти и насиља са вишедимензионалним ликовима и вишеслојном радњом која хипнотички држи пажњу до самог краја.

3. “Духови Инишерина”

Мрачна и камерна прича режисера Мартина Мекдоне, о малом острву Инишерин, лоцираном на Атлантској обали Ирске и његовим становницима, кроз призму локалне микротрагедије прича далеко већу трагедију цијеле Ирске. У таквој клаустрофобичној средини свака ријеч или гест, потпомогнути бурном нарави, келтском тврдоглавошћу и јаким вискијем, зачас доводе до крви и трагедије. Гледање “Духова Инишерина” је неугодно и болно искуство, у којем се на тренутак осјетите удављени у јаду, чемеру и тузи, које се са литица Иншерина сруче на душу гледаоца, али ипак је вриједно сваке секунде потрошене на њега.

4. “Вавилон”

Нови филм Дамијена Шазела “Вавилон” дочекан је на нож од стране критике и заобиђен од стране Америчке академије за филм приликом номинација, али то је само њихов проблем. Ово је мрачни негатив његовог филма “Ла Ла Ланд”, који је хваљен и награђиван због гламурозног приказа славе старог Холивуда, што значи да се Шазел овдје бави другом страном престонице филма. Оном која је изграђена на похлепи, амбицији, сексу, лудилу, насиљу, сузама и крви. Индустрији, сатканој од снова и сјаја, гдје се дијељење истине никоме не свиђа превише, али Шазел зна да сваки сјај има и своју таму као и да сваки сан има свој кошмар.

5. “Сјеверњак”

Екранизација скандинавских средњовјековних сага о освети, у режији Роберта Егерса брутална је прича, која је далеко од театралности визија енглеског барда, али и свега другог у модерном Холивуду. Треће остварење у Егерсовој каријери балансира између висцералне естетике Б-акцијаша, нискобуџетног фолк хорора и скупог спектакла, док га красе неочекивана сценаристичка рјешења, визуелно-звучна раскош и упечатљив глумачки допринос. Без обзира на одређене компромисе филм разбија жанровску предвидљивост и политички коректну досаду холивудске А-продукције, нападајући животињском силином примарне инстинкте публике.

6. “Кими”

Нови филм Стивена Содерберга “Кими” наставља његову одметничку ауторску путању кроз жанрове и стилове модерне кинематографије, уз наглашен индивидуални рукопис и тврдоглаво одбијање да се сврста у одређени ауторски калуп. Модерним ишчитавањем трилерске параноје на трагу жанровских великана попут Хичкока или Де Палме, створио је узбудљив, интригантан и динамичан трилер који постепено појачава утисак параноје и страха, стављајући нас у клаустрофобични, врли свијет модерне технологије и старог, доброг људског насиља.

7. “Послије сунца

“Послије сунца” је прича о разведеном оцу (Пол Мескал) и његовој кћерки (Френки Корио) који одлазе на заједнички одмор у Турску. Све изгледа савршено попут разгледнице са љетовања, док двојац скромно проводи дане уз базен и разгледавање околине. Међутим, злослутна атмосфера у позадини у рукама сценаристкиње и режисерке Шарлот Велс, полако, попут отровне киселине прогриза породичну идилу претварајући се у једну од мелодрама године. Ово је колаж успомена, филтриран кроз врхунску глуму, старе ВХС снимке видео-камере и сјећања старије жене (Селија Роусон-Хал), која истражује болни распад властите породице и живота.

8. “Вендел и Вајлд”

Анимирани филм о дјевојчици која мучена кривицом за смрт родитеља прави пакт са два демона из пакла не звучи као материјал за анимирани филм године, али овај спој панка, хип-хопа, цртаћа, готик мотива и породичне мелодраме је узбудљива и забавна бајка. Једнако атрактивна на идејном и визуелном плану, ова трипоидна сага, у режији Хенрија Селика, удара испод плексуса, како свијет одраслих, тако и свијет анимације намијењене дјеци, третирајући своје јунаке са достојанством.

9. “Криминалка Емили”

Редитељски и сценаристички првенац Џона Патона Форда слиједи обрасце жанровског крими филма у најбољој традицији новог Холивуда, уз додатак ангажованости и друштвене критике модерног инди филма. Ипак, Форд зна да срце његове приче о дјевојци Емили, која се због студентских дугова упетља у свијет криминала, куца у ритму Б-филма, а не у ангажованој критици америчког сна, гурајући у први план сјајне ликове и напет ритам уз иконично финале. Ношен шармом главне глумице Обри Плазе ово је једноставан и паметан мали филм, који представља велике таленте.

10. “Малци 2: Груов почетак”

Сценариста Метју Фогел се забављао пишући сценарио који се поиграва сваким клишеом 70-их, од шаролике банде суперзлочинаца која краде кинеску реликвију чудесних моћи преко клинца који жели преко ноћи да одрасте (Гру) до афро фризура, ролера, тајних база, бизарних униформи, великих злих имена негативаца попут Вили Кобра, архетипских диско хитова, митских ликова кунг-фу учитеља и сличних референци на поп културу. Смијех је доброг темпа, а комбиновањем физичког и вербалног хумора гледаоцу се не даје превише времена да размишља док режисер Кајл Балда адреналинском вожњом прати сценаристу, не штедећи на узбуђењу.

Испод црте

“Змај мог оца”

“Мат Килау”

“Лов”

“Пинокио”

“Скривена лисица”

“Бен и Џоди

“Тар”

“Фабелманови”

“Бетмен”

“Троугао туге”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана