Избор филмова на Фесту који неће стићи у биоскопе

Б92
Foto: принтскрин

БЕОГРАД- Дирекција јубиларног 50. Феста направила је избор филмова који се традиционално, могу погледати само у програму фестивала и неће се приказати касније у биоскопима, а међу њима су оставрења Пола Томаса Андерсона, Алине Григоре, Шона Бејкера....

"Пица од сладића", филм номинован за награду Оскар за најбољу режију, најбољи филм и најбољи оригинални сценарио, који је режирао Пол Томас Андерсон, а у коме играју, између осталих: Шон Пен, Том Вејтс, Бредли Купер.

"Дан мајке", драма која долази из Велике Британије, приказана на фестивалу у Кану. Запажене улоге тумаче: Оливиа Колман, Колин Фирт, Гленда Џексон.

Редитељка је Ева Хасон.

У овом остварењу радња се дешава на прољеће 1924, када млада собарица Џејн ради код Нивенсових, пара који је изгубио сина на ратиштима Првог свјетског рата.

Она има љубавну аферу са Полом, сином Нивенсових комшија, који се вратио са фронта и има снажан осјећај кривице преживјелог.

Ирско-британско-пољски филм "Вук" са Лили Роуз Деп и Џоржом Мекајем, говори о Џејкобу који вјерује да је вук заробљен у људском тијелу.

Када га породица пошаље на лијечење, он бива подвргнут екстремним облицима терапије.

Након што упозна мистериозну дјевојку, која мисли да је дивља мачка, и док њихово пријатељство прераста у заљубљеност, Џејкоб је пред изазовом: да ли да се одрекне правог себе због љубави? Филм је приказан на фестивалу у Торонту.

Румунски филм "Плави месец", који је освојио Златну шкољку за најбољи филм на фестивалу у Сан Себастијану, режирала је Алина Григоре.

У овом остварењу главни лик је Ирина која се бори да стекне високо образовање, и да побјегне од своје дисфункционалне породице. Двосмислено сексуално искуство ће подстаћи њену намеру да се бори против насиља у својој породици.

"Црвена ракета", комедија о животима на маргини америчког друштва.

Редитељ, сценариста и монтажер је Шон Бејкер.

Овај филм је имао запажена приказивања на фестивалима у Кану и Сан Себастијану, бави се порно глумцем Микијем, који је пропао у Лос Анђелесу и одлучује да се врати у родни градић у Тексасу, али тамо нико није срећан што га поново види.

Америчка драма "Џокеј" овенчана је наградама на фестивалима, међу којима су специјално признање жирија за глуму (Клифтон Колинс млађи) на Санденс фестивалу и Специјално признање на фестивалу у Цириху.

Клинт Бентли је сценариста, редитељ и продуцент овог остварења. Филм говори о искусном јахачу Џексону Силви, који је издржао деценије трка на коњичкој стази, а због погоршања здравља суочава се са последњом сезоном у овом спорту.

Уз помоћ Рут и новог коња који обећава, Џексон почиње да се припрема за последње првенство у каријери, размишљајући о свом наслеђу.

Филм из Немачке, "Исповест варалице Феликса Крула" режирао је Детлев Бук који такође потписује и сценарио.

Ово је екранизација истоименог романа Томаса Мана.

Радња се одвија у Паризу, почетком 20. века.

Феликс Крул је згодан младић који има изузетан дар да се трансформише и прилагоди како би остварио циљ да досегне вишу друштвену лествицу.

Док ради у луксузном хотелу он се уплиће у љубавни троугао у којем спознаје највећу прилику да напредује.

Руски филм Алексеја Германа, "Кућни притвор", приказан је на бројним фестивалима, међу којима су Кан и Карлови Вари.

У овом остварењу универзитетски професор Давид критикује градску администрацију на друштвеним мрежама.

Уместо да се истраже градоначелникови послови, Давид бива оптужен за проневеру и стављен у кућни притвор. Међутим, он остаје пркосан и неће да се извини.

Како се суђење приближава, отвара се питање има ли наде да Давид добије ову битку против Голијата.

Германов филм стиже на ФЕСТ по други пут, после филма "Довлатов" у коме је глумио наш Милан Марић.

Филм из Хрватске “Зборница”, редитељке Соње Тарокић, освојио је награду у Карловим Варима - Специјално признање главног жирија, и Специјално признање Екуменског жирија, као и Специјално признање жирија у међународној конкуренцији на фестивалу у Загребу.

У овом остварењу, суочена са рестрикцијама школског система и окружена обесхрабреним учитељима у основној школи, нова педагошкиња Анамарија, пуна ентузијазма, улази у борбу са проблематичним професором историје, несвесна да управо тим путем полако постаје све сличнија колегама у зборници.

Македоснки филм "Сестре" у режији Дине Дума, освојио је награду на фестивалу у Карловим Варима - Специјално признање у програму "Ист оф д вест".

Филм се бави актуелном темом - тинејџерке Маја и Јана су нераздвојне и све раде заједно. Једне ноћи на журки снимају Елену, најпопуларнију девојку у школи, како има интимне односе са Мајином дуготрајном симпатијом.

Јана убјеђује Мају да објави видео-снимак и када он постане виралан, Еленин живот је уништен.

Француски филм редитељке Антоанет Була “Моја ноћ” приказан је на фестивалима у Венецији, Торонту, Сао Паулу и Генту; говори о Марион која има 18 година.

Након што је била испуњена тугом због губитка сестре, достигла је године у којима осећа потребу за слободом. Једне ноћи, креће на вожњу улицама Париза и упознаје импулсивног Алекса.

Филм из Аустрије "Луцифер" освојио је бројне награде на фестивалима: Локарно - награда критике; Остин - најбољи глумац (Франц Роговски); Сиџес - најбољи глумац (Франц Роговски) и најбоља глумица (Сузан Јенсен).

Филм је заснован на истинитој причи. Јоханес, младић са менталним способностима дјетета, живи повучено у аустријским Алпима са мајком, бившом наркоманком а сада богобојажљивом женом.

Када инвеститор почне да откупљује земљу око њих да би изградио жичару, њихов свет се окреће наглавачке са трагичним последицама.

Румунски филм "Неукаљана" освојио је бројне награде на фестивалу у Венецији у оквиру програма "Дани аутора": награду за режију, за сценаристкињу млађу од 40 годинам, награду "Луиђи де Лаурентис" за најбољи дебитантски филм.

Режију потписују Моника Стан и Џорџ Чипер-Лилемарк.

У овом филму након што јој ухапсе момка наркомана, Дарија на наговор родитеља одлази на рехабилитацију и покушава да се одрекне хероина. На клиници, њена непоколебљива оданост партнеру чини је изузетном у очима мушкараца и спасава је од сексуалног притиска.

"Кучка, погрдан назив за жену", словеначки филм у режији Тијана Зинајић овенчан је са 7 награда Весна на Словеначком филмском фестивалу (најбољи филм, сценарио главна женска улога, споредна женска улога, сценографија, костим и награда публике за најбољи филм.

У овом филму сликарка Ева живи пуним плућима: пуши, пије, повремено се дрогира, забавља се, али не налази инспирацију за сликање.

Схвата да би требало да промени начин живота па се обраћа за помоћ претраживачу на интернету.

Документарни филм "Олег" открива невјероватну животну причу Олега Видова који је рођен у комунистичкој Русији. Видов је са 25 година постао један од најславнијих глумаца ШСР-а.

Међутим, никаква слава није могла да га спасе од политичког система који је покушавао да контролише његов живот. Био је на црној листи и прећено му је смрћу због чега је био приморан да пребегне на Запад.

У овом филму појављују се бројни познати филмски ствараоци из Србије, међу којима су: Милена Дравић, Танасије Узуновић, Мерима Исаковић и Вељко Булајић.

Улазнице за Фест могу се набавити на продајним мјестима Тицкет Висион-а и онлајн на сајту тицкетс.рс (за пројекције у Комбанк дворани и Дому омладине), као и на благајнама дворана у којима се филмови приказују: Комбанк дворана, Дом омладине, Дворана културног центра Београда, Синеплсекс Галерија, Синеплекс Ушће, Југословенска кинотека - Узун Миркова, Биоскоп Фонтана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана