Избор 20 најбољих филмова у 2021. години: Скромна биоскопска представа VIDEO

Бранислав Предојевић
Избор 20 најбољих филмова у 2021. години: Скромна биоскопска представа VIDEO

У години која је требало да буде велики повратак у биоскопе, а испоставило се да је била само половичан покушај спасавања оног што се не може спасити, пред новим налетом пандемије и инвазије све агресивнијих стриминг сервиса, цијену је платила гледаност, али не и квалитет филмова.

За разлику од хиперпродукције музике и ТВ-серија, филмска индустрија није имала претјеран број лансираних остварења, пошто су епидемиолошке мјере и бројна одгађања премијера поново отежале рад филмске индустрије, иако су неки режисери храбро ризиковали изласком у биоскопе.

Након безбројних одлагања, многи филмови су дошли ненаметљиво и прошли потпуно испод радара, попут 25. Џејмса Бонда или ко више броји којег  филма из "Марвел" или ДЦ универзума, док је креативна част великих продукција спасена дугочеканом "Дином" или успјехом јединог правог блокбастера који је пробио магичну границу од милијарду долара ("Spider Man: No Way Home").

Наравно, то није оно није оно што су очекивале главешине великих студија, нити публика, која је још опрезна са повратком у биоскопе, док им је останак код куће уз стриминг варијанте далеко прихватљивија варијанта. Захваљујући томе, добар дио великих режисера и сценариста изабрао је варијанту играња на сигурно, тачније да ради за "Нетфликс", "Амазон", "Дизни" и остале стриминг сервисе, који плаћају унапријед филмове и баве се дистрибуцијом. Једна од добрих страна, скромније биоскопске понуде, јесте могућност да се погледа већи дио прошлогодишње продукције, што олакшава посао око прављења листа, попут овог избора најбољих филмова у протеклој години.

1. "The Card Counter"

Пол Шредер, један од хероја новог Холивуда,  прошле године снимио је филм  "The Card Counter", остварење, које носи све позитивне карактеристике, које су Шредера прославиле у ауторском смислу. 

Његов филм одскаче квалитетом, не само из опуса самог аутора посљедњих година, већ и већег дијела филмске понуде у 2021. години. Препознатљиви лајтмотив већег дијела његових филмова, усамљени индивидуалац, мрачне прошлости и аскетског карактера,  поново је ту, кроз лик коцкара Вилијама Тела у фасцинантној роли Оскара Ајзака. Бивши затвореник, који покушава побјећи од демона сопствене прошлости, на крају експлодира у спирали насиља и крви, као и већина протагониста филмова овог ветерана.

Мрачно, огољено, брутално и храбро, баш и како се очекује од човјека који је написао "Таксисту", "Разјареног бика" и још гомилу филмских класика.

2. "Licorice Pizza"

Томас Пол Андерсон можда је фаворит са својим епским драмама код критике, али ништа мање није добар када снима личне приче попут "Punch –Drunk Love" или прошлогодишњег ремек-дјела "Licorice Pizza".

Режисеров повратак у 70-те и властито одрастање у Калифорнији, сентиментална је "coming age" драма о одрастању, првим љубавима и тинејџерској невиности у сјенци рокенрола и биоскопа, којом Андерсон мајсторски пакује носталгију у разорне емоционалне бомбе, којима минира све бесмислене критике на рачун банализације умјетничког кредибилитета.

Уз дирљиву аматерску игру два главна глумца Купера Хофмана и Алане Хајм, рутинску асистенцију професионалаца попут Бредлија Купера и Тома Вејтса, врхунску музику и  топли објектив камере, то је довољно за најличнији филм у опусу велемајстора и један од најбољих филмова у протеклој години.

3. "Dune"

Денис Вилнев, режисер који је током цијеле каријере вјешто балансирао на граници наглашене визуелне естетике блокбастера и идејне разиграности независног филма, испоставило се, био је прави човјек да се ухвати у коштац са екранизацијом романа "Дина.

Резултат је спектакуларан, паметан и добар филм, који дословно у биоскопу напада гледаоца свим оруђима и оружјем филмског језика. Вилнев нас крајње прагматично увлачи у своју монументалну визију покретом и звуком, остављајући глумцима да нас упознају са својим ликовима, знајући да је кључ његове приче у архетиповима, а не у стереотипима.

 Укратко, "Дина" је ријеткост у модерном филму, јер је ријеч о раскошном блокбастеру великог буџета са храброшћу малог инди остварења, које се истиче у сваком аспекту продукције, успијевајући да буде више од збира својих кључних фрагмента. Уз само једну ману, а то је да је први дио веће цјелине.

4. "Green Knight"

Филм "Green Knight", талентованог америчког режисера Дејвида Лаурија, инспирисан средњовјековном енглеском поемом "Сер Гавејн и зелени витез", истовремено је комплексна драма и мрачна фантастика, раскошан визуелни еп и огољена интимна прича. Ипак, у крајњем скору "Зелени витез" без обзира на жанровске одреднице беспријекорно функционише кроз све елементе филмског језика.

Из кадра у кадар филм дословно и фигуративно визуелно буја пред нашим очима и ушима а посебно у нашим мислима, док Лаури расплиће запетљане чворове ове архетипске епске саге и поново их плете у модерну фантазију о посрнулом човјеку, који на крају схвата да га богатство, слава и круна не чине херојем, већ моћ да их се одрекне, чак и ако га то на крају кошта главе.

5. "Pig"

Филм са бизарним заплетом, у којој Николас Кејџ глуми усамљеног чудака, који у шумама Орегона тражи тартуфе из помоћ свиње, након отмице поменутог љубимца претвара се у мрачну драму о губитку вољених и бјекству од властитих осјећања. И наравно, ово није неки акциони филм о потрази за поменутим, иначе јако симпатичним прасетом, већ за људскошћу у себи и мраку који ће вас на крају прогутати ако останете без исте.

 Спој глумца Кејџа, који након дуго времена стварно глуми, а не хистерично глумата незаинтересован за текст који изговара и режисера Мајкла Сарноског, који попут неког филмског ветерана одмјерено и зналачки ради свој дио посла, савршено функционише са обје стране камере, претварајући "Pig", у један од најбољих филмова године.

6. "Malignat"

Блокбастер мајстор Џејмс Ван, одлучио је да, када је већ богат и славан, да сними нешто за своју душу, или боље речено за свој укус. Наравно, то је погађате хорор, и то не било какав, већ право мало ремек-дјело и један од најбољих филмова жанра страве и ужаса у посљедњих десет година, назван "Malignat".

И ово јесте Ванов филм од прве капљице крви до посљедњег вриска, јер он не пада у замку артхауса, постмодернизма или свих тих мудросерских класификација измишљених за надобудну критику и фестивалске жирије, већ је снимио само хорор. "Злоћудно" је расна жанровска прича изграђена на језивој атмосфери, откаченим ликовима, хектолитрима крви и гомили одсјечених дијелова тијела, остављајући публици да ријеши дилему, да ли је ово тотална пропаст или ремек-дјело!

7. "Old Henry"

Појава сваког вестерна у модерној кинематографији, догађај је вриједан пажње, а када је у питању одличан филм, попут остварења "Old Henry", талентованог режисера  и сценаристе Потсија Понциролија, то се претвара у праву радост љубитеље, овог  у биоскопима све мање присутног жанра. 

Вођен намјером да снима вестерн и ништа више, нити мање од тога, свјесно игноришући замке трендовске ангажованости на теме сексуалног опредјељења, породичног насиља, расних сукоба и каубојске психоаналитике, како би се додворио фестивалским жиријима, Понцироли филм сигурно води од почетка до краја, у маниру најбољих вестерн занатлија попут Сема Пекинпоа и Клинта Иствуда, Дона Зигела и Монте Хелмана. И да Били Кид није био дрипац!

8. "The Worst Person in the World"

Романтична комедија за оне које не воле овакве комедије, можда насловом "Најгора особа на свијету", сугерише неку хорор или трилер атмосферу, али трећи филм из тзв "Осло" триологије, норвешког режисера Јоакима Трира уствари је врхунска драма. Аутобиографска прича 30-годишње дјевојке, која не зна шта хоће од живота, али зна шта неће, претвара се пред нашим очима уз помоћ врхунске режије, камере и музике те надахнуте глуме, у један од најбољих филмова протекле године.

Спора, џезирана елегија о свијету којем све више недостаје времена, стрпљења, љубави, људи, пријатељства и посебно филмова који нуде атмосферу, емоције и љепоту, умјесто друштвених клишеа, идеолошких диктата и претенциозних порука.

 

9. "No Suddeen Movie"

Стивен Содерберг, једно од најзанимљивијих имена Холивуда, деценијама пажљиво гради властити ауторски рукопис и чува сопствени статус једног од посљедњих интригантних личности у модерном филму. У филму духовито названом "No Suden Movie", уз помоћ сценаристе Еда Соломона снимио је црнохуморну причу о групи ситних криминалаца из Детроита 50-их, упетљаних у игру великих играча из ауто-индустрије. У пракси, то значи занимљив заплет, бритке дијалоге, одличну глумачку подјелу, врхунску камеру и сценографију, те сигурну режију која пажљиво балансира темпо од почетка до краја.

Можда овај филм није опљачкао кино- благајне, покупио награде и потресао друштвене мреже, али је понудио чистих 115 минута филмске радости.

10. "Mitchells vs. Machines"

У оштрој конкуренцији анимираних филмова, очекивану побједу није однио моћни "Дизни", иако је имао неколико одличних филмова, већ "Mitchele vs. Machines", деби филм ауторског тандема Мајк Рианда и Џеф Роу, рађен за "Нетфликс". Овај научнофантастични карневал слике, тона и приче подједнако је апсурдан, драг и застрашујући, док вози своју сумануту причу о малој породици аниматорке Кејти, која се током свог пута преко Америке, нађе у побуни паметних машина и злих технолошких корпорација.

Кључна естетика долази од Кејти, жене опсједнуте филмом чија машта често продире у стварни свијет експлозивном снагом, а оно што почиње као породични роад-трип неочекиваним насиљем претвара се у најљепше анимирано изненађење претходне године.

Остатак листе

"Raya and the Last Dra­gon"

"Spa­ce Swe­e­pers"

"An­tlers"

"Bel­fast"

"Yin Yang Ma­ster"

"A Qu­i­et Pla­ce Part II"

"The Pa­per Ti­gers"

"Ju­das and the Black Mes­si­ah" 

"The French Dis­patch"

"Don't Lo­ok Up "

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана