Изабрано 10 најпопуларнијих франшиза на свијету

Бранислав Предојевић
Изабрано 10 најпопуларнијих франшиза на свијету

ЛОС АНЂЕЛЕС - Чувена компанија “Фандом”, која је позната као највећа платформа за љубитеље свијета забаве и гејминга, објавила је резултате најновијег истраживања, којим је утврђено које франшизе су биле најпопуларније током ове године.

Као феномен модерне поп културе франшизе су нешто што покушавају да уновче сви и на шта се ослањају многи као на основу за своје пословање, али које изазивају и велики бијес оног дијела публике којој је досадило да гледа или да игра десети наставак неког популарног серијала.

Генерални директор “Фандома” Перкинс Милер каже да без обзира на мишљење о њима франшизе су и те како присутне, а по свему судећи тако ће и остати.

- Франшизе сачињавају 95 одсто највећих блокбастера и видео-игара у 2023. години и вољели их или не, оне одржавају индустрију забаве - рекао је Милер.

Списак франшиза које су заузеле првих 10 мјеста на листи популарности доносимо овдје и потпуно очекивано њиме доминирају филмске и гејминг франшизе, на чијем врху су “Ратови звијезда”.

 

“Ратови звијезда”

Убједљиво прво мјесто држи серијал “Ратови звијезда”, култна франшиза која комбинује елементе фантастике и научне фантастике и која опстаје од 1977. године, када је Џорџ Лукас снимио први филм “Ратови звијезда: Нова нада”. Од тада је објављено 11 филмова, десетак серија, бројне игре, мноштво књига и стрипова, а најновији додатак франшизи је серија “Асока”, која прати авантуре Асоке Тано, бивше ученице Анакина Скајвокера.

 

“Марвел” (оцјена 87)  

“Марвел” је једна од највећих медијских франшиза у посљедњих 10 година, базирана на низу стрипских суперјунака који су адаптирани у серију филмова и телевизијских серија познатих као “Марвелов кинематографски универзум” која се одвија у шест фаза, са више од 50 филмова, серија и игара до сада. Иако јој је популарност пала у посљедње вријеме, вјерни обожаваоци ишчекују најновији филм “Марвелс” и другу сезону серије “Локи”, а податак да је до сада зарадила више од 32 милијарди долара довољно говори о моћи имена “Марвел”.

 

“Ван Пис” (оцјена 72)

Најпродаванијем јапанском манга серијалу је популарност нагло порасла након што је откривено да ће “Нетфликс” направити играну адаптацију серијала. Серија “Ван Пис” (Оне Пиеце) је тренутно најгледанија серија на “Нетфликсу”, а успјела је да обори и неке од рекорда које су поставили “Сриједа” и “Чудне ствари”. Јапанска манга и анима снимљена по њој важе за најпродаваније и најгледаније у свом жанру, а пошто је “Нетфликсова” серија већ добила другу сезону, можемо очекивати само даљи раст популарности.

 

Елдер Скролс” (оцјена 71)

“Елдер Скролс” је серија видео-игара чија радња је смјештена на богатом фантастичном континенту званом Тамријел. Ове игре су познате по отвореном свијету и могућности истраживања бројних митолошких И историјских база људске културе. Иако је посљедњи наставак ове франшизе објављен 2011. године, обожаваоци нестрпљиво ишчекују било какве вијести о шестом наставку, а њена продаја константно расте.

 

“Хари Потер” (оцјена 69)

Серијал романа о младом чаробњаку Харију Потеру списатељице Џ. К. Роулинг и даље има вјерну базу обожавалаца упркос разним контроверзама у вези са ауторком. Ове године је објављена видео-игра “Насљеђе Хогвортса”, која је одушевила обожаваоце, а најављена је и играна серија у којој ће бити адаптирани сви романи поново након огромне популарности филмова снимљених по њима.

 

“Барби” (оцјена 66)

“Барби” је своје мјесто на листи освојила захваљујући хит остварењу редитељке Грете Гервиг, која је овог љета успјела да залуди цијели свијет и постане филм са највећом зарадом у 2023. години. То је, што је потпуно очекивано, довело до скока продаје играчака и осталих производа са ружичастом лутком као заштитним знаком.

 

“Јелоустон”(Оцјена 64)

Телевизијска неовестерн серија Тејлора Шеридана из 2018. о сукобима на ранчу у Монтани је брзо стекла бројне фанове, а за сада има двије спин-оф серије, “1883” и “1923”, ускоро стиже трећа која је смјештена у тај период “Маршал Бас”, а у припреми је четврта “1945”. Иако је критика не воли превише, серија има огромну гледаност, посебно у руралним дијеловима Америке, вјерну базу фанова и огроман медијски утицај на поп културу.

 

“Посљедњи од нас” (оцјена 63)

Игре франшизе “Посљедњи од нас” се сматрају неким од најбољих видео-игара у историји, а ове године франшизи се придружила и истоимена ХБО-ова серија базирана на играма. Резултат те комбинације јесте нови скок у популарности, сјајне критике, најава још три сезоне серије и милиони нових играча видео-игре.

 

“Пустош” (оцјена 62)

Овај серијал видео-игара је фокусиран на преживљавање у постапокалиптичном свијету у којем играчи истражују пустош и доносе моралне одлуке које обликују причу. Преко пет сезона и неколико спин-оф верзија продато је у тиражима од више од 100 милиона примјерака уз стотине милиона играча широм планете.

 

“Дизни” (оцјена 62) + фото

Упркос разним критикама и неколико катастрофалних промашаја током ове године на биоскопским благајнама бренд “Дизни” и даље влада свијетом франшиза. Компанија је овог љета избацила играну адаптацију анимираног класика “Мала сирена”, а у наредном периоду наставиће продукцију играног филма “Сњежана”, а ту је и константан раст стриминг сервиса “Дизни плус”, који има огромну базу материјала из историје матичне компаније.

 

Критеријум

Сајт “Фандом” мјесечно посјети више од 350 милиона корисника и користио је пет критеријума у избору најпопуларније франшизе. Први критеријум оцјењује колико је добро изграђен свијет неке франшизе, што значи да франшиза мора да има занимљиве ликове и богате приче. Други критеријум се односи на оцјене које су франшизи давали обожаваоци и критичари. Трећи критеријум је величина базе обожавалаца. Четврти оцјењује културну релевантност неке франшизе, што значи да мора да прикаже дух времена у којем је објављена и мора да остави велик траг на популарну културу. Посљедњи критеријум је конзистенција, што значи да би франшиза морала да избацује нови садржај да би задржала пажњу обожавалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана