Изабран најбољи филм 70. Пулског филмског

Танјуг
Изабран најбољи филм 70. Пулског филмског

ПУЛА - Велика Златна Арена за најбољи филм 70. Пулског филмског фестивала додијељена је филму “Веће од трауме”, редитељке Ведране Прибачић, док је награда “Златна врата Пуле” за најбољи хрватски филм по оцјени публике додијељена филму “Цврчак и мравица”, редитеља Луке Рукавине.

Свечаност додјеле Златних Арена одржана је у суботу увече по први пут у пулском Малом римском казалишту за филмове у главном програму, те у секцијама Хрватски филм и Хрватске мањинске копродукције, а након свечане церемоније, филмаши награђени на јубиларној 70. Пули запутили су се у Арену и наклонили публици, пренијела је Хина.

У конкуренцији за награде било је 13 наслова у секцији Хрватски филм те седам у Хрватској мањинској копродукцији.

О добитницима Велике златне арене за најбољи филм и награде Бреза за најбољег дебитанта одлучивао је жири којим је председавала глумица Нивес Иванковић, а чланице су још биле списатељица и драматург Тена Штивичић, сниматељка Тамара Цесарец, продуценткиња Маја Поповић Милојевић и редитељка Сњежана Трибусон.

У конкуренцији Хрватског филма Златна Арена за режију додијељена је редитељу и сценаристи Јурају Леротићу за филм “Сигурно мјесто”, за сценарио Луки Рукавини и Рони Жуљ за филм “Цврчак и мравица”.

Златна Арена за најбољу главну женску улогу припала је Тихани Лазовић за улогу Тине у филму “Само кад се смијем” редитељке Вање Јуранић, док је за најбољу главну мушку улогу Златна Арена уручена Горану Марковићу за улогу Дамира у филму “Сигурно мјесто”.

Златна Арена за фотографију припала је Марку Брдару за филм “Сигурно мјесто”, за монтажу Дубравки Турић за филм “Трагови” у којем потписује и режију, док је награда Бреза за најбољег дебитанта додијељена Јосипу Жувану за режију филма “Гарбура”.

Златна Арена за најбољу споредну женску улогу припала је Ивани Рошчић, а за најбољу споредну мушку улогу добио ју је Крешимир Микић.

У хрватској мањинској копродукцији Златна Арена за најбољу Хрватску мањинску копродукцију додијељена је документарном филму “Досје Лабудовић: Несврстани”, редитељке Миле Турајлић.

Златна Арена за главну женску улогу припала је Ксенији Маринковић за улогу Драгиње у филму “Да ли сте видјели ову жену?” редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића, а за главну мушку улогу Аднану Омеровићу за улогу Зорана у филму “Најсретнији човек на свету” Теоне Стругар Митевске.

У пулској Арени у суботу увече на затварању фестивала приказан је ван конкуренције документарни филм “Брод” редитеља Елвиса Ленића, у продукцији Кинематографа.

Ријеч је о емотивном филму који говори о златном добу, али и садашњем тренутку бродоградилишта “Уљаник” испричаном из перспективе људи који су у њему радили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана