Историјска драма “Бановић Страхиња” снимљена прије 40 година: Симбол херојског морала и пожртвовања

Илијана Божић
Историјска драма “Бановић Страхиња” снимљена прије 40 година: Симбол херојског морала и пожртвовања

БАЊАЛУКА - Историјска драма, у коју је уткана велика љубав према жени због које је косовски јунак жртвовао понос, “Бановић Страхиња” снимана на темељу српске народне пјесме настала је прије 40 година.

Зет Југ Богдана, Бановић Страхиња, жељом да сачува љубу Анђу која га је изневјерила потпуно руши традицију. Његова љубав и опроштај одударају од патријархалних норми тог времена, у којем је љубав сматрана слабошћу.

Ово је био посљедњи филм редитеља Ватрослава Мимице, а заједно с њим на сценарију је радио Александар Петровић. Филм је био хит осамдесетих година у бившој Југославији, а погледало га је 800.000 људи. На Филмском фестивалу у Пули 1981. Драган Николић је добио “Златну арену” за најбољу улогу. У првој поставци Бановић Страхињу је требало да глуми Драган Николић, Анђу Даница Максимовић, а Алију Беким Фехмију. На крају је Даница Максимовић посудила глас Анђи, а Франку Неру је глас позајмио Миодраг Радовановић.

Радња је смјештена у јесен 1388. године, уочи Косовске битке, када уз јужну границу српског царства харају банде пљачкаша. Док је млади ратник Бановић Страхиња у лову, његове дворе напада одметник Влах Алија. Људе убија, а супругу Анђу одводи са собом у мочваре. Мужу оставља само њену подерану хаљину. Бановић Страхиња тражи помоћ од таста, али је не добија, а Југовићи су се сестре и ћерке одрекли и показали сву свирепост тог доба.

У Бановићу Страхињи се одвија унутрашња драма. Он жели да спаси част породице, да се освети Турчину за тешку увреду, али и да врати вољену жену.  То је на филмском платну сјајно дочарао италијански глумац Франко Неро. Док он лута тражећи вољену жену, Алија, очаран Анђином љепотом, одустаје од силе, и жели да је придобије пажњом. Глумица Сања Вејновић у улози Анђе и Драган Николић у улози Алије ту унутрашњу, психолошку борбу представили су публици изванредно. Њена патња, страх, али и борба против саме себе дочарана је тако да гледаоци осјете ту психолошку грозницу у коју  упада жена патријархалног доба заробљена између мржње и жеље. Алијиног брата Абдулаха, којег по његовом наређењу набијају на колац, игра Раде Шербеџија. Обојици глумаца ово су важне улоге у каријери. Филмом је обрађено много мотива из српске народне књижевности -  издаја, братоубиство, невјерство и освета. Када  их Бановић Страхиња пронађе, тада креће борба. Међутим, у тренуцима борбе, Анђа одлучи да помогне Турчину и тада истински и најдубље издаје мужа. Ипак Бановић Страхиња побјеђује и одводи Анђу у похаране дворе, али њена савјест јој не да мира и она одлази оцу и браћи како би била кажњена. Тешко је поднијети да си издао оног ко је за тебе урадио све и опростио.

Пред браћом Југовићима и Југ Богданом велики ратник Бановић Страхиња жели да сачува жену, јер је воли, и не жели да иде против те љубави. Иако су њена браћа и отац за најстрожу казну, вађење очију, он, муж је не да. Овај поступак у потпуности одудара од поступака епских јунака у народним пјесмама јер се за невјерство жена строго кажњава и због тога је Бановић Страхиња другачији од свих, јер он има херојски морал и пожртвовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана