Истинита прича иза телевизијске серије “Како продати дрогу онлајн (брзо)”: Тинејџерски нарко -лорд из Лајпцига

Бранислав Предојевић/агенције
Истинита прича иза телевизијске серије “Како продати дрогу онлајн (брзо)”: Тинејџерски нарко -лорд из Лајпцига

ЛОС АНЂЕЛЕС - Серија “Како продати дрогу онлајн (брзо)”, која је инспирисана стварним догађајем, стигла је до треће сезоне, чије емитовање је почело прошле седмице.

Ауторе је инспирисала истинита прича о младом њемачком дилеру Максимилијану Шмиту из Лајпцига, који се као тинејџер обогатио продајући 900 килограма дроге преко интернета, пакете је слао купцима обичном поштом, а његова животна прича тема је “Нетфликсове” серије и документарног филма “Shiny Flakes: The Teenage Drug Lord”, о његовом животу.

Поменути документарац доноси причу о томе како је Шмит као осамнаестогодишњак 2013. направио нарко-империју којом је управљао из своје собе. Њемачка режисерка Ева Милер пратила је Шмита неколико година. Њен тим направио је вјеран дупликат собе из његовог дјетињства. За потребе филма је инсценирао некадашње разговоре и припремао за слање ружичасте таблете (бомбоне). Ауторка је водила разговоре с њим, његовим адвокатом, управником затвора, државним тужиоцем, као и психологом.

Према извјештајима медија, Шмит је за нешто више од годину дана продао више од 900 килограма хашиша, кокаина, екстазија, ЛСД-а и медикамената који се издају само на рецепт. Слао је пакете поштом у читав свијет, а поштари који нису ништа слутили - служили су му као курири. Био је то профи-бизнис, роба је плаћана унапријед и слао ју је пакетима, само што је, како сам каже, умјесто ципела у њима била дрога. Он је на неки начин постао нека врста “Амазона” за све врсте дроге, како то у филму констатује његов адвокат Штефан Костабел. Шмит је добијао чак и оцјене и рецензије купаца, једну од њих је у филму прочитао наглас.

 У једној сцени Ева Милер га пита да ли га је икада мучила савјест због тога што је потпомагао зависност људи од дроге.

- Не, да људи нису куповали дрогу од њега, куповали би је од неког другог. А муштерије су лако могле да га нађу преко “Гугловог” претраживача. То је за њега било “лудо у позитивном смислу - гласио је одговор.

Њемачки медији пишу да га је полиција пронашла тако што је пошла трагом неколиких пакета који нису били испоручени.

Шмит је ухапшен у фебруару 2015. године, у стану своје породице у Лајпцигу. Тамо су нашли 320 килограма дроге вриједне неколико милиона евра. Шмит је тада имао 20 година и осуђен је на седам година боравка у казненој установи за младе. Ту је провео четири године прије него што је пуштен на слободу. Према посљедњим вијестима, он је након тога наставио да се бави продајом дроге - овај пут не више као “солиста”.

Хит

Играна серија имала је премијеру 3. априла 2019. године и до сада је снимљено укупно 18 епизода у три сезоне.

Аутори су сценаристи и режисери Филип Казборан и Матијас Мурман, док главне улоге тумаче: Максимилијан Мунт, Ана Лена Кленке, Данило Кампер, Дамјан Хардунг, Луна Баптист и други. Серија на сајту IMDB има просјечну оцјену публике 7,9, уз добре оцјене критике те одличну гледност на “Нетфликсу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана