Истина o животу Николе Тесле

Агенције
Истина o животу Николе Тесле

Амерички режисер Мајкл Ентон свијету ће приказати живот Николе Тесле кроз филм “The Mad Scientist" (Луди научник), који ће дијелом бити снимљен у Србији и на српском језику.

Филм ће се, према ријечима Ентона, бавити животом српског научника у САД и открити истину о његовом односу са Томасом Едисоном.

Амерички режисер је у интервјуу пред годишњицу Теслиног рођења (10. јул 1856. године) за сајт “Inserbia” рекао да жели да широм свијета подигне свијест о једном од највећих научника икада, који је, како каже, заслужан за многа важна открића и проналаске, али се о њему, ван Балкана, мало зна.

- Исак Њутн, Бенџамин Френклин, Алберт Ајнштајн су позната имена не само у САД, већ и у цијелом свијету. Када погледамо Теслу, можемо рећи да његов допринос не само да је у рангу са њиховим, већ у неким случајевима и већи. Али изван Србије он је мистерија. Често изгледа да се о њему говори само преко друштвених мрежа и то углавном када је ријеч о неким теоријама завјере - рекао је Ентон.

Идеја филма је да се открије мистерија.

- Моја намјера је да дефинишем ко је Тесла био и одакле је дошао. Још важније, подијелићемо Теслину причу и заоставштину са генерацијом која је одрасла несвјесна његовог утицаја на свијет - додао је Ентон.

Желећи да што аутентичније представи Теслу, амерички режисер је одлучио да за улогу Тесле ангажује Бранка Томовића, српског глумца рођеног у Њемачкој. Ентон иде и корак даље и каже да ће дијелови филма бити снимљени у Србији.

- Мислим да би се Срби сложили да филм о Николи Тесли треба снимити у Србији. Стога, иако ће већи дио филма бити снимљен у САД, кључне сцене биће снимљене у Србији - рекао је режисер.

Према његовим ријечима, није било лако добити неопходне дозволе и финансијску подршку за снимање у Србији. Ентон се нада да ће многи, па и српске власти, увидјети важност филма и помоћи да се он дијелом сними у Србији.

- Дугујемо то Тесли и његовом завјештању - додаје режисер.

Чак ће и неке сцене бити снимљене на српском, што је помало необичан потез за један амерички филм.

- Тесла је био Србин. Причао је на српском са породицом и вјерујем да би желио да његов језик буде тачно представљен. То ће помоћи у стварању атмосфере и приближити нас стварном човјеку - навео је Ентон.

Амерички режисер такође тражи српску глумицу која би играла Теслину мајку.

- Аутентичност ми је важна. Желим да филм буде што тачнији, тако да и ликови у филму треба да буду Срби. Већ смо изабрали Бранка Томовића за главну улогу, али сада тражим српске глумице које би играле његову мајку и сестре - истиче режисер.

Ентон је рекао да је важно да Србија буде поносна на овај филм и да га сматра вјеродостојним попут својих историјских књига које много прецизније описују Теслу него било које историјске књиге у САД.

- Интересовање за Теслу расте. Људи данас траже нешто више. Желе да чују о људима који су живјели животе веће од новца и славе. Успјех се данас најчешће процјењује пословним успјесима, али то није био крајни циљ коме је тежио Тесла - каже Ентон.

Додаје да је лани Тесла био један од пет најтраженијих научника на интернету, чак траженији од Њутна.

- Сада је вријеме да се прича српског научника исприча прије него што буде изманипулисана до апсурда. То је ствар која ме гони. Да изнесем истину о животу и заоставштини једног великог човјека - додао је Ентон.

Његов филм, чије би снимање требало да почне у августу, изазвало је, каже, интересовање великих холивудских глумаца.

- Амбиција ми је да направим велики филм, филм за “Оскара”, који ће бити достојан величине човјека о ком говори - наглашава Ентон.

Екранизације

Лик српског научника већ неколико пута је екранизован. У будућем периоду најављена су још најмање два остварења о његовом животу.

Једно од њих је и “Тесла - Владар свијета” сценаристе Владимира Рајчића са Радетом Шербеџијом и Лолитом Давидовић гдје би, како се спекулише, научника требало да игра Кристијан Бејл.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана