Илић: Омнибус „Тајна“ резултат „Љетне школе филма“

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је да су три кратка филма која чине омнибус под називом „Тајна“ резултат десетодневне „Љетне школе филма“ у Бањалуци, те нагласила да су полазници ове школе из цијеле Српске одушевили менторе знањем, озбиљношћу и исказаним интересовањем.

Илићева је додала да ће премијера кратких филмова насталих у оквиру „Љетне школе филма“ бити уприличена сутра у 20.00 часова у Студентском културном центру Универзитета у Банјалуци.

Она је навела да је „Љетну школу филма“, која је почела 19. августа, а завршава се данас, другу годину за редом организовао Аудио-визуелни центар Републике Српске у сараднји са Академијом умјетности и Студентским културним центром Универзитета у Банјалуци.

„У овогодишнјој Љетној школи филма учествовало је 26 полазника среднјошколског узраста из свих дијелова Републике Српске, БијеЉине, Источног Сарајева, Брода, Добоја, Приједора, Лакташа, Шипова и Банјалуке“, истакла је она.

Илићева је нагласила да су са њима радили предавачи са Академије умјетности у Бањалуци Марио Ћулум, Драгана Пурковић Мацан, Драшко Гајић, Александар Јурић, Соња Ђурић и други филмски професионалци - режисер из Србије Гордан Матић, те Стефан Томић, Зоран Пилиповић, Игор Сузић, Данијел Каралић, Александар Васиљевић.

„Као резултат десетодневног интензивног рада током којег су полазници заједно са менторима прошли кроз све фазе настанка филма – од идеје до премијере - настала су три кратка филма која чине омнибус под називом Тајна. Полазници су радили подијељени у три тима и имали су задатак да на тему тајна сниме три кратка филма, тако да сваки од филмова открива неку тајну“, рекла је Илићева.

Како је нагласила, полазници су презадовољни програмом „Љетне школе филма“, предавачима, условима, као и начином рада.

„Веома су се зближили и успоставили контакте које ће сигурно његовати у будућности што је посебна вриједност ове школе. Током рада дотакли су се свих филмских сектора и успјели да осјете како функционише филмски сет тако да многи од њих озбиљно размишљају да наставе школовање на неком од одсјека на Академији умјетности у Бањалуци што и јесте један од циљева“, рекла је Илићева.

И да се не одлуче за неки од смјерова на академијама, каже Илићева, сигурна сам да ћемо у њима имати квалитетну филмску публику.

Илићева је захвалила полазницима, њиховом старјешини, као и њиховим родитељима, менторима те партнерима - Академији умјетности и Студентском културном центру чија подршка много значи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана