Игра престола омиљена мета

Приредила: Цвија Мркоњић
Игра престола омиљена мета

Бањалука - Планетарно популарна серија "Игра престола" најпиратизованија је ТВ серија у овој години, а пета сезона је у 2015. забиљежила чак 14,4 милиона илегалних преузимања.

Већина илегалних преузимања најновије сезоне услиједила је у седмици након премијере у САД, а титулу најпиратизованије серије "Игра престола" носи већ четврту годину заредом.

Творци серије Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс доживјели су непријатно изненађење у априлу када су прве четири епизоде пете сезоне доспјеле на интернет прије званичне премијере, јер фанови нису имали стрпљења више да чекају.

Серија се најчешће нелегално преузима са "Битторента", а број илегалних преузимања је скоро двоструко већи од броја гледалаца који легално прате серију у САД.

"Игра престола" је ТВ серија чија је прва сезона заснована на  истоименом роману Џорџа Р. Р. Мартина из његовог серијала "Пјесма леда и ватре", продукцију ради мрежа ХБО, а првих десет епизода премијерно је приказано током априла, маја и јуна 2011. године и одмах су стекле огроман број поклоника.

Радња серије смјештена је на фиктивним континентима Вестероса и Есоса и прати догађаје чланова неколико племићких породица у борби за Гвоздени престо и власт над Седам краљевстава, као и долазак зиме, те мистичних бића са сјевера.

На велику радост заљубљеника у "Игру престола", шеста сезона требало би да буде емитована од априла 2016. године.

Да гледаоци не типују само на ову серију, показује и то што је серија "Окружен мртвима" заузела друго мјесто на листи најпиратизованијих, а илегално је преузета 6,6 милиона пута.

Ова постапокалиптична прича Френка Дарабонта базирана је на истоименом стрипу Роберта Киркмана, Тонија Мура и Чарлија Адларда и прати шерифа Рика Грајамса који се буди у постапокалиптичном свијету пуном зомбија.

Серија је премијерно приказана 30. октобра 2010. године, а до сада је снимљено пет сезона.

Публика је напросто полудјела и за серијом "Теорија великог праска" која је илегално преузета 4,4 милиона пута, а која се приказује од 24. септембра 2007. године.

Луда прича говори о пријатељима Леонарду, Шелдону, Ховарду и Раџешу, интелигентним и успјешним момцима који разумију како функционише космос, али се слабо сналазе у комуникацији са другима, нарочито са дјевојкама.

Номинације

"Игра престола" је ове године била номинована за 24 "Еми" награде, а недавно је номинована и за "Златни глобус" у категорији најбоље драмске серије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана