Игра престола најближа Емију

Свјетлана Ђуричић
Игра престола најближа Емију

Лос Анђелес - Серија "Игра престола" предводи овогодишње номинације за престижна телевизијска признања.

Фантастична сага, која је залудјела фанове широм свијета, добила је убједљиво највише номинација, укупно 24, за овогодишњу 67. по реду додјелу "Еми" награда, која ће се одржати 20. септембра у "Нокија театру" у Лос Анђелесу.
"Америчка хорор прича" је друга по броју номинација, са 19, а у стопу је прате серије "Кућа од карата", "Људи са Менхетна" и "Транспарент", од којих је свака добила по 11 номинација.
За најбољу драмску серију номиноване су: "Better Call Saul", "Даунтонска опатија", "Игра престола", "Домовина", "Кућа од карата", "Људи са Менхетна" и "Orange is the New Black".
За најбољу хумористичку серију номинације су добиле: "Louie", "Модерна породица", "Parks and Recreation", "Silicon Valley", "Трансперент", "Unbreakble Kimmy Schmidt" и "Veep".
У категорији за најбољег главног глумца у драмској серији такмичиће се Кајл Чендлер, Џеф Данијелс, Џон Хам, Боб Оденкирк, Лив Шрајбер и Кевин Спејси.

У истој категорији за глумице налазе се Клер Дејнс, Вајола Дејвис, Тараџи П. Хенсон, Татјана Маслани, Елизабет Мос и Робин Рајт.
За награду за најбољег глумца у мини-серији надметаће се Едријен Броди, Рики Жерве, Тимоти Хатон, Ричард Џенкинс, Дејвид Ојелово и Марк Рејленс. За исту награду, али у женској категорији, бориће се Меги Џиленхол, Фелисити Хофман, Џесика Ланг, Квин Латифа, Френсис Мекдорманд и Ема Томпсон.
Номинације за глумачка достигнућа у хумористичкој серији добили су глумци Ентони Ендерсон, Луис ЦК, Дон Чидл, Вил Форте, Мат Лебланк, Вилијам Мејси и Џефри Тамбор и глумице Еди Фалко, Лиса Кудроу, Џулија Луис-Дрејфус, Ејми Пелер, Ејми Шумер и Лили Томлин.

Сваког љета Америчка академија телевизијске умјетности и науке објави номинације за "Еми" награде - листу најбољих серија на америчкој телевизији у току прошле године.

И ове године номинације Академије донијеле су велика изненађења. Наиме, FX-ова серија "Американци" је изостала из номинација за категорију најбољег драмског, а Кари Кун није номинована за најбољу споредну глумицу.

У "Еми" наградама су некада доминирале електронске мреже Еј-Би-Си, Си-Би-Ес, Ен-Би-Си и Фокс. У посљедњој деценији кабловске мреже, предвођене ХБО-ом и Еј-Ем-Сијем, привукле су највише награда. Ове године ХБО води са 126 номинација, највише до сада. Серија "Игра престола" је сама зарадила 24 номинације.

У посљедњих неколико година дигиталне платформе "Нетфлик" и "Амазон" су све запаженије. "Нетфлик" је добио 34 номинације ове године, док је "Амазон" добио 12 - углавном за серију "Транспарент".

Овогодишњу, 67. по реду додјелу "Емија" 20. септембра водиће комичар Енди Самберг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана