И ове године Србија остала без Оскара

B92
Foto: Shutterstock

Уочи 95. додјеле престижне награде, Америчка академија филмске умјетности и наука објавила је проширену листу номинованих филмова у 10 категорија за Оскара. Српски кандидат "Мрак" Душана Милића није се пласирао међу 15 одабраних филмова од којих ће се њих пет такмичити за Оскара у категорији најбољег међународног играног филма

Подсјетимо, селекциона комисија Филмског центра Србије (ФЦС) за избор српског кандидата за награду Оскар донела је данас, 20. септембра 2022. године, одлуку да филм "Мрак" Душана Милића буде представник Србије у трци за 95. додјелу награда Америчке академије филмске уметности и науке, у категорији за најбољи међународни филм .

У образложењу, комисија је истакла:

"Филм "Мрак" прати неколико дана живота једне породице унутар издвојене и незаштићене енклаве на Косову и Метохији. Тензијом, атмосфером, вештим филмским језиком и елементима хорора, филм нас уводи у свет страха и неизвесности, у коме три генерације једне породице покушавају да одрже привид нормалног живота. Због снажних емоција, универзалности теме и ликова, комисија сматра да ће филм успешно комуницирати са међународном публиком и члановима Америчке академије за филмску уметност и науку."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана