Холивудски великани зауставили гашење чувеног канала ТМЦ

Бранислав Предојевић
Холивудски великани зауставили гашење чувеног канала ТМЦ

ЛОС АНЂЕЛЕС - Холивудски великани Стивен Спилберг, Мартин Скорсезе и Пол Томас Андерсон удружили су снаге да би одбранили успомену на холивудске класике који су обиљежили његово “златно доба”.

Тачније, чувеном филмском каналу ТЦМ (Turner Classic Movies) који, као што му и само име каже, пушта искључиво класике пријетило је гашење, наравно, због штедње. Тројица великана су се удружила не би ли спријечила гашење једног од ријетких канала који пружају увид у прошлост америчког филма. Гигант индустрије забаве “Ворнер брадерс-Дискавери”, који је настао спајањем ове двије велике куће прије двије године, 20. јуна је отпустио неколико стотина људи, а међу њима су били и челни људи ТЦМ-а, генерални директор Пол Ченгтон и главни уредник Чарлс Тебеш, који је за канал радио четврт вијека.

ТЦМ је покренут 1994, а окосница његове филмотеке су филмови “Ворнер брадерса”, чија је ауторска права стекао медијски магнат Тед Тарнер, иначе оснивач Си-Ен-Ена, када је својевремено купио овај филмски студио. Вијест о судбини ТЦМ-а је прошла малтене незапажено јер је ситуација у глобалној индустрији забаве након пандемијске рецесије и штрајка сценариста озбиљна и алармантна. Сијече се и штеди гдје год се може, а велике компаније принуђене су да се брзо прилагођавају новом времену, па је ВБД свој огроман каталог поставио на стриминг платформу “Макс”. Након пандемије вируса корона окружење за пословање је неповољно, а губици на стриминг платформама су огромни. Према писању портала “Бизнис инсајдер”, чак је и “Дизни” у мају закључио отпуштање 7.000 радника. “Нетфликс” је од прошле године отпустио неколико стотина запослених. Процјењује се да је до сада ове године 17.000 људи у медијској индустрији остало без посла. Одлука ВБД-а је судбину канала ТЦМ ставила под упитник пошто он приказује филмове 24 часа дневно без реклама.

Канал је настао средином деведесетих и попунио огромну празнину у вријеме кад је видео-рикордер био широко распрострањен, али видео-клубови су тада нудили углавном само нове наслове. Стари класици из златног доба Холивуда нису се скоро нигдје могли гледати па је захваљујући њему публика поново могла да види остварења као што су “Грађанин Кејн”, “Малтешки соко”, “Пјевајмо на киши”, “Прохујало са вихором”, “Казабланка”, између осталих. Богат каталог ТЦМ-а сеже до седамдесетих година прошлог вијека, непосредно прије него што су независне продукције промијениле филмску индустрију. У свом саопштењу ВБД је обавијестио јавност да ће за ТЦМ, чије финансирање зависи од претплатника на услуге кабловских и сателитских оператера, бити задужен извршни директор који такође води канале “Адулт Свим” и “Картун нетворк”, а управо је ово саопштење било знак за узбуну.

Тројица великана Стивен Спилберг, Мартин Скорсезе и Пол Томас Андерсон извршили су притисак на контроверзног директора ВБД-а Дејвида Заслава да компанија повуче одлуку о гашењу канала са класичним филмовима. Иначе, сва тројица су познати као заштитници филмског блага и велики поштоваоци седме умјетности. Заслав је морао да позове Скорсезеа и да му објасни како промјене наводно не значе гашење канала. Лист “Холивуд рипортер” извијестио је како су тројица редитеља разговарали и договорили се да притисну руководство. Организована је видео-конференција, а редитељи су изразили спремност да помогну да канал опстане тако што ће, поред уступања својих филмова за приказивање, помоћи и у креирању програма. Нагађа се да ће Спилберг, Скорсезе и Андерсон осмишљавати циклусе филмова за ТЦМ.

Они су у свом саопштењу канал окарактерисали као камен темељац филмске културе, а такође су се осврнули и уважили “притиске” и “реалности” кроз које пролази ВБД.  Компанија је одустала и објавила да се Табеш убрзо враћа на посао, а одустали су и од спајања с каналима “Адулт Свим” и “Картун нетворк”, тако да судбина ТЦМ-а за сада остаје неспорна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана