Холивудски писци ступају у штрајк

Г.С.
Холивудски писци ступају у штрајк

Писци у Холивуду ступају у штрајк први пут након 15 година, саопштио је Савез америчких писаца (WGA).

Управни одбор WGA West и Савjет WGA East су једногласно гласали за расписивање штрајка, првог од 2007. године. Штрајк је на снази од 17 сати, 2. маја.

Штрајк долази, саопшио је Савез америчких писаца, након шест седмица преговора са Netflixom, Амазоном, Appleom, Диснеyем, Warner Brossom, Discoverijem, NBC Universalom, Paramounttom и Sonyјем под окриљем калифорнијског трговинског удружења Алијансе филмских и телевизијских произвођача (АМПТП).

- Иако је наш преговарачки одбор започео овај процес са намјером да направи фер посао, одговори студија су били потпуно недовољни с обзиром на егзистенцијалну кризу са којом се писци суочавају - саопћио је Савез америчких писаца.

Један значајан приједлог савеза је резидуал стриминга који би утиецао на успјех емисија, што су студији одбили. Приједлог удружења износио је 429 милиона долара годишње, док су студији нудили 86 милиона долара годишње.

Вјештачка инелигенција

Други приједлози савеза се фокусирају на доприносе за пензију и здравство, гаранције за запошљавање и прописе о вјештачкој интелигенцији. Све је то одбила Алијанса филмских и телевизијских произвођача.

Наведено је да вјештачка интелигенција "не може да пише или преписује књижевни материјал" и да се не може "користити као изворни материјал". Алијанса филмских и телевизијских произвођача је одбила приједлог, нудећи да се сваке године ревидира напредак технологије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана