Холивуд више не интересују добри филмови

Танјуг
Холивуд више не интересују добри филмови

Амерички редитељ Џон Лендис, који се прославио филмом "Браћа Блуз" и спотом за пјесму "Трилер" Мајкла Џексона, сматра да Холивуд "више није заинтересован за снимање добрих филмова" и да је данас телевизија та која подстиче иновацију.

У интервјуу за лист "Guardian", Лендис је најоштрије критиковао холивудски систем студија, коме највише замjера одуство оригиналних идеја.

"Студија су постала џиновска међународна чудовишта која не плаћају порез", казао је 63-годишњи редитељ, додајући да су она углавном "подфилијале огромних мултинационалних корпорација" које више нису у филмској индустрији.

"Тајм Ворнер, Бритиш Петролеум, Сони - то нису компаније, већ ј... нације", навео је Лендис и оцијенио да су већ 1970-их, када је он почео да прави филмове, студија била на умору.

За њега је филмска индустрија постала бесмислена, јер избацује све горе филмова.

"Добри филмови ће се свакако и даље правити. Само је све теже доћи до њих. Студија више нису заинтересована за добре филмове, већ филмове који ће публику намамити у биоскопе", сматра амерички режисер.

"Зато имате филмове као што су 'Аватар' или 'Gravity' Алфонса Куарона. Предивни призори, али да ли су то добри филмови? Не! Али су зато забавни, спектакуларни и фантастично технички урађени", казао је он.

Лендис, чији је посљедњи филм, комедија "Bruke and Hare" из 2010. прилично лоше прошао код критичара, напоменуо је да су телевизијска студија далеко иновативнија, јер се не руководе страхом.

"Тренутно има пуно интересантних ствари на кабловској телевизији јер се они не боје да преузму ризик", закључио је амерички редитељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана