Холивуд се поново докопао Годзиле

Данијела Стоканић
Холивуд се поново докопао Годзиле

Холивуд се поново докопао славног чудовишта Годзиле. Протестна писма бројних Јапанаца, послије филма о Годзили из 1998. године који је побрао лоше критике, нису била довољна да се холивудске филмаџије заувијек оставе тог посла и држе својих стрип хероја.

Морали су послије 16 година поново да пробуде звијер из Тихог океана, по свему судећи, неће јој дати да поново заспи још неко вријеме. У години када највећи гуштер на свијету слави свој 60. рођендан, стигао је његов 31. филм, али не са Далеког истока, већ са Дивљег запада.

Познато је да амерички продуценти у недостатку бољих идеја хрле за актуелним догађајима. Оног тренутка када је извучен и посљедњи од 33 заробљена рудара у Чилеу, увелико се спекулисало ко ће све од свјетских звијезди учествовати у екранизацији несрећних догађаја. Попут дугоочекиваног остварења "33" са Антонијом Бандерасом и Жилијет Бинош у главнима улогама. Нови амерички "рибут" о краљу чудовишта снимљен је са истинитом катастрофом у позадини.

Простор за америчку фабрику снова отворен је самом чињеницом да су се Јапанци од Годзиле опростили прије 10 година, када је снимљен посљедњи филм "Godzila: Final Wars" поводом њеног 50. рођендана.

Бацање атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки у августу 1945, као и експериментисање са хидрогенском бомбом на Бикини архипелагу, само девет година касније, пресудно су утицали на настанак "Годзиле". Исте године, 1954. на филмском платну појавио се праисторијски диносаурус Гојира. Он је под утицајем радијације претворен у велико чудовиште, које се пробуђено из дубина океана упутило према Јапану, у жељи за разарањем, са готово идентичним посљедицама као послије америчког напада на крају Другог свјетског рата.

Филм је јапанској нацији, која се у том тренутку још опорављала од трагичног завршетка Другог свјетског рата, требало да пружи одређену врсту забаве. Међутим, продуцент Томојуки Танака и редитељ Иширо Хонда, познати документариста и помоћник славног редитеља Акире Куросавин, од првог тренутка имали су у виду алегоријски аспект овог чудовишта.

Нову "Годзилу" режирао је Гарет Едвардс, који није желио да направи само још један научнофантастични спектакл. Оно што је Едвардс промијенио у односу на оригинал јесте да Годзилу више не игра човјек у гуменом одијелу. Компјутерска графика у пуној 3D техници је учинила да ово чудовиште изгледа као никад досад.

Рекордна зарада

Да је америчка публика задовољна новим филмом о чудовишту показују подаци са биоскопских благајни. "Годзила" је за само двије седмице приказивања зарадила 162 милиона долара у САД. Такође, остварила је други најбољи резултат током првог викенда приказивања (само је "Капетан Америка: Зимски ратник" био бољи до сада) зарадивши 93 милиона. Овакав успјех обрадовао је "Ворнер брадерс", који стоји иза филма, па је тако одмах најављено да је у плану трилогија, а Гарет Едвардс ће и у наставцима сједити у редитељској столици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана