“Хероји Халијарда” премијерно у Бањалуци: Забрањена прича из српске историје

Бранислав Предојевић
“Хероји Халијарда” премијерно у Бањалуци: Забрањена прича из српске историје

БАЊАЛУКА - Филм редитеља Радоша Бајића “Хероји Халијарда” вечерас ће премијерно бити приказан у бањалучком “Синеплексу Палас” од 19.45 часова уз гостовање бројних чланова филмске екипе.

Ратна драма “Хероји Халијарда” први је филм снимљен о акцији спасавања савезничких пилота 1944. године, изведеној од стране припадника Равногорског покрета, за коју су сценарио уз Бајића писали Душан Ковачевић и Страхиња Маџаревић. У позадини историјског догађаја одвија се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија. Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима, а Илија, најмлађи мушки насљедник, кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране. Филм је снимљен након пет година мукотрпног и напорног рада и открива један дио славне српске историје.

- Душан Ковачевић је рекао да су у Америци сваког пљачкаша банке овенчали филмом, а ми овде имамо у српској историји толико изузетно важних тема које су остале скривене. Сад смо успели да покажемо шта су наши преци урадили, колико су били храбри и мало мислили на своје животе да би спасли америчке и енглеске пилоте - рекао је Бајић.

Ријеч је о историјском догађају који је био скрајнут и о којем је било више од седам деценија опасно и говорити због познатих идеолошких околности које су владале у СФРЈ. Према Бајићевим ријечима једна од основних порука пројекта је порука помирења.

- Уколико будемо наставили да међусобно ратујемо, на основама мржње, братоубилаштва између четника и партизана, нећемо далеко стићи. Шаљемо поруку да се морамо помирити међу собом да бисмо као народи, као друштво, као држава и као земља кренули напред - навео је Бајић.

У филму играју Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Нела Михаиловић, Никола Ракочевић, Радован Вујовић, Стивен Виљем Мур, Чубрило Чупић, Нина Нешковић и бројни други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана