"Хероји Халијарда" премијерно у Бањалуци: Мора да се скине мрена са очију нашег народа

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Филм "Хероји Халијарда" редитеља Радоша Бајића премијерно је приказан вечерас у бањалучком Синеплексу "Палас", а глумачка екипа се након премијере поклонила публици.

Премијери у Бањалуци присуствовали су режисер Радош Бајић, глумци Недељко Бајић, Никола Ракочевић, Јово Максић, те продуцент и директор фотографије Пеђа Јоцић и монтажер Стеван Марић.

"Хероји Халијарда" су први филм снимљен о акцији припадника Равногорског покрета спасавања савезничких пилота 1944. године, а Радош Бајић је на овом пројекту радио пет година. У позадини поменутог  историјског догађаја одвија се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија. Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима, а Илија, најмлађи мушки насљедник, кога отац жели да сачува, растрзан је између двије стране.

Редитељ  Радош Бајић  је истакао да се у Бањалуци осјећа као да је дошао код најближих рођака и додао да је рад на филму "Хероји Халијарда" захтијевао улагање цијелог човјека.

- Међутим,  џаба и цео човек ако није окружен најбољим људима, а ја сам имао ту срећу. Ангажовали смо људе који ће да се поистовете са смислом овог пројекта. Сви су морали да буду до краја у томе како бисмо направили аутентичан филм којем ће публика веровати - рекао је Бајић.

Нагласио је да Јово Максић има раскошан талент, те да у филму игра тешку улогу.

- С друге стране Никола Ракочевић је глумац у пуном замаху, веома даровит и у филму има улогу која се не снима тако често али је величанствена. Међутим, ми би могли сви да се сликамо да немамо иза камере добре људе и уметнике монтажере - рекао је Радош.

Истакао је да је важно да људи виде овај филм зато што ће се разликовати од оних који нису видјели филм али су га брже боље напали и дисквалификовали.

- Важно је да што више људи погледа "Хероје Халијарда"  јер мора да се скине мрена са очију нашег народа, зато што је важно да се открију истине  српском народу и да се  види једна друга визура утемељена на историјској истини. Самим тим ћемо се више поштовати - казао је Бајић.

Додао је да би волио да филм погледају наши пријатељи с којима живимо на брдовитом Балкану.

- Пре читања књиге "Хероји Халијарда" она је  бесомучно нападнута, требало је само још да буде спаљена као што су књиге палили фашисти. Нама не треба да поспешујемо мржње и ратове, али видели  сте шта се догодило овом пројекту. Међутим, ми гурамо даље и свима желимо све најбоље - поручио је Бајић.

Глумац и продуцент Недељко Бајић је нагласио да све што се десило у Сарајеву нанијело је штету "Херојима Халијарда" али да они раде снажно на пласману "Хероја Халијарда" у Америци.

- Филм ће у децембру бити приказан у Чикагу, а потом и у Вашингтону. А видеће га и људи западне Европе. "Хероји Халијарда" ће победити - поручио је Бајић.

Глумац Никола Ракочевић којк игра Мирка Јовича је истакао да је овај лик изазован и диван за игру. 

- Ово је филм о српском сељаку и породици који нису били ни четници ни партизани, а видимо на који начин идеологије утичу на њих. Они су хероји и жртве. Цео филм и историјски догађај се прелама кроз породицу Јовић. У филму је остварен поштен однос према српском народу на селу који је увек представљан као да је нижег реда јер живи на селу - додао је Ракочевић.

Глумац Јово Максић је нагласио да је овај филм заправо прича о хуманости и доброти српског сељака.

У филму играју Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Нела Михаиловић, Никола Ракочевић, Радован Вујовић, Стивен Виљем Мур, Чубрило Чупић, Нина Нешковић и бројни други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана