Гравитација и Америчка превара на врху за Оскара

Танјуг
Гравитација и Америчка превара на врху за Оскара

Беверли Хилс - Свемирски трилер "Гравитација" и комедија о преварантима "Америчка превара" добили су по десет номинација за награде Америчке академије за филм - "Оскаре", док је филм "Дванаест година ропства" номинован у девет категорија, јавио је Танјуг.

У категорији најбољи филм номиновано је девет остварења, а осим ова три, ту су још и "Капетан Филипс", "Dallas Bluers Club", "Гравитација", "Она", "Небраска", "Филомена" и "Вук са Волстрита".

Додјела 86. "Оскара" биће организована 2. марта у "Долби" театру у Лос Анђелесу, а водитељ ће бити Елен Деџенерис.

У трци за најбољег режисера су: Дејвид О. Расел ("Америчка превара"), Алфонсо Куарон ("Гравитација"), Александар Пејн ("Небраска"), Стив Меквин ("Дванаест година ропства") и Мартин Скорсезе ("Вук са Волстрита").

За најбољу глумицу номиноване су Ејми Адамс ("Америчка превара"), Кејт Бланшет ("Blue Jasmine"), Сандра Булок ("Гравитација"), Џуди Денч ("Филомена") и Мерил Стрип ("August: Osage County").

Кандидати за најбољег глумца су: Кристијан Бејл ("Америчка превара"), Брус Дерн ("Небраска"), Леонардо Дикаприо ("Вук са Волстрита"), Чиветел Еџиофор ("Дванаест година ропства") и Метју Меконахи ("Dallas Bluers Club").

"Оскара" за најбољу споредну женску улогу могле би добити Сели Хокинс ("Blue Jasmine"), Џенифер Лоренс ("Америчка превара"), Лупита Њонго ("Дванаест година ропства"), Џулија Робертс ("August: Osage County") и Џун Сквиб ("Небраска").

Њихове мушке колеге које су номиноване у овој категорији су Бархад Адби ("Капетан Филипс"), Бредли Купер ("Америчка превара"), Мајкл Фасбендер ("Дванаест година ропства"), Џон Хил ("Вук са Волстрита") и Џаред Лето ("Dallas Bluers Club").

Хероји

На 86. додјели престижних награда "Оскар" америчке Академије филмских умјетности и науке биће одата пошта стварним херојима чије су приче пренесене на велика филмска платна, суперхеројима, али и анимираним јунацима, као и филмаџијама који су их донијели у биоскопе. Академија ће представити и изложбу "Оскари славе филмске хероје".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана