Гран при за филм “Калуп”, Тихомир Станић најбољи глумац

Александра Рајковић
Гран при за филм “Калуп”, Тихомир Станић најбољи глумац

Херцег Нови - Гран при - "Велика златна мимоза" на 27. Монтенегро филм фестивал у Херцег Новом припала је филму "Калуп" редитеља Алија Алдина, а за режију је награђен редитељ Маријан Крисан за филм "Рокер".

"Златна мимоза" за најбољу мушку улогу додијељена је Тихомиру Станићу за улогу Анђелка у филму "Фалсификатор" редитеља Горана Марковића и Дану Цхиореану за улогу Виктора у филму "Рокер" у режији Маријана Крисана.

- Тихомир Станић изградио је комплексни лик Анђелка по успомени на свог оца, једноставним и духовитим средствима и створио карактер заводљивог и шармантног преваранта који је све лако освојио - образложио је жири одлуку.

Глумица Дара Џокић добила је "Златну мимозу" за најбољу женску улогу у филму "Одумирање" редитеља Милоша Пушића, а по сценарију Душана Спасојевића, у коме тумачи лик Милице.

- Награда у Херцег Новом представља част за мене као глумца, али и доказује да је "Фалсификатор" квалитетна прича која осваја фестивалске жирије и срца публике - рекао је за "Глас Српске" Тихомир Станић.

Али Ајдин награђен је и као сценариста филма "Калуп". "Златну мимозу" за камеру жири је додијелио Даниелеу Ћиприју за филм "Салво".

Награда "Милан Жмукић", коју традиционално додјељује Филмски фестивал Херцег Нови - Монтенегро филм фестивал у сарадњи са Центар филмом Београд, за укупан допринос фестивалу припала је ове године Винку Брешану.

Жири су чинили редитељ Никола Лежаић, предсједник, глумица Лабина Митевска и сценариста Милица Пилетић. Све одлуке донијели су једногласно.

Филм "Фалсификатор" већим дијелом снимљен је у Републици Српској, са дијелом глумачке екипе из Српске.

Продуценти овог филма су "Дрина филм" из Београда, "Балкан филм" из Козарске Дубице и Филип Цептер, а копродуценти су Радио-телевизија Републике Српске и "Јадран филм".

Документарци

Гран при у категорији документарног филма додијељен је за "Сјећања" француског аутора Натаниела Картона који живи и ствара у Јапану.

Специјале награде за документарце припале су филму "Мауро у Кајени", бразилском аутору Леонарду Мураматеушу и "Ја убијам" Дејвида Вајта и Пола Ведела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана