Гран при фестивала у Сопоту филму „За данас толико“

Танјуг
Гран при фестивала у Сопоту филму „За данас толико“

СОПОТ - Филмски фестивал у Сопоту завршен је додјелом награда, од којих је Гран при припао филму "За данас толико", а Награда за најбољу режију Младену Ђорђевићу за филм ”Радничка класа иде у пакао”.

На свечаности затварања 52. Софеста, у Културном центру Сопот, Гран при за "За данас толико“, редитеља Марка Ђорђевића, примио је продуцент Милош Пушић из продуцентске кућа “Алтертисе“.

Своју награду у Сопоту је преузео и Ђорђевић за "Радничка класа иде у пакао", док је награда "Бата Живојиновић“ за најбољу мушку улогу постхумно припала Жарку Лаушевићу (1960-2023) за филм ”Руски конзул".

Награду је примила његова супруга Анита Лаушевић.

Чланови фестивалског жирија глумица Тања Бошковић, редитељ Предраг Велиновић и филмски критичар Мирољуб Стојановић, одлучили су и да награда "Мира Ступица“ за најбољу женску улогу припадне Мирјани Јоковић за филм ”Живи и здрави”.

Јоковић се писаном поруком захвалила на награди, а жири је одлучио да Специјално признање припадне редитељки Уни Гуњак за филм "Екскурзија", док је Награду жирија публике добио филм "Само кад се смејем".

Прijе проглашења награда, премијерно је приказан играно-документарни филм "`Драва`се не предаје“ редитеља Николе Лоренцина.

Филм говори о јунаштву посаде југословенског ратног брода "Драва" који је потопљен, а његов капетан Александар Берић погинуо, у априлском рату 1941. године.

У  остварењу насталом у продукцији „Застава филма“, по сценарију Драгана Спасојевића, играју Лазар Ђукић, Марија Бергам, Сергеј Топић, Михајло Лаптошевић, Раде Ћосић, Данило Миловановић и други.

Како је најављено, након фестивала одржаног од 1. до 6. јула, услijедиће програм "Софест плус" који ће приказати 9. јула награђене фестивалске филмове у Дворани Културног центра Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана