Голубовићеви Кругови пуцају на Оскара!

Taнјуг
Голубовићеви Кругови пуцају на Оскара!

Београд - Редитељ филма "Кругови" Срдан Голубовић изјавио је послије награда у Пули да је то донекле "домаћи терен" па је и очекивао добре реакције, али да би тај филм и на ширем плану, као евентуални кандидат за Оскара, био пристојан представник наше кинематографије.

Продуцентска кућа из Београда "Баш челик" пријавила је "Кругове" за избор домаћег кандидата за 86. додјелу Оскара у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику, а избор ће извршити стручна комисија Академије филмске умјетности и науке Србије.

- Ми смо пријавили "Кругове" као кандидата за Оскара, али видећемо, постоји комисија која има легитимитет и аутономију да о томе одлучује, био је уздржан аутор чији је претходни филм "Клопка" Америчка филмска академија 2008. године уврстила у ужи избор од свега девет кандидата из цијелог свијета.

На питање како теоретски процјењује шансе за Оскара, одговорио је да "уколико "Кругови" буду изабрани, могу да буду пристојан и добар представник Србије у тој борби. Међутим, понављам: постоји комисија која има право на своје мишљење и не бих никако желео да вршим било коју врсту притиска", нагласио је он.

Три Златне арене за "моћан филм о снази зла, доброте и праштања који нас подсјећа да херојство има вриједност и да жртва није узалудна", како је образложио жири у Пули, само су најновији у низу успјеха које "Кругови" нижу широм свијета, од премијере у јануару ове године на престижном Санденс фестивалу у Америци.

На питање шта је толико ујединило критику и публику на различитим меридијанима, редитељ је скромно одговорио да "не зна тачно шта да каже".

- Тако је и са сваким другим уметничким делом када изађе пред јавност - или има богат и велики живот или га нема. То је врло често нешто на шта ми који правимо филм не можемо да утичемо, рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана