Гогољева новела на филмском платну

Приредила: Мирна Пијетловић
Гогољева новела на филмском платну

Москва - Глумци Арнолд Шварценегер и Џеки Чен добиће главне улоге у руском филму "Виј-2", наставку популарног остварења заснованом на хорор новели великог руског писца Николаја Васиљевича Гогоља.

Да је екранизација популарних књижевних дјела и те како исплатива, доказ је велики успјех првог дијела овог филма, снимљеног 2014. године, који је ушао међу десет руских филмова с највећом зарадом, а све под редитељском палицом Олега Степченка.

Иначе, овај руски фантастично-мистични хорор у Степченковој режији је већ пета екранизација Гогољеве приповијетке.

- Снимање другог дијела са Арнолдом Шварценегером почело је у Кини, а с њим играју Џеки Чен и најбољи кинески глумци Јао Сјингтонг, Браћа Лу и Жанг Лансјин - саопштили су продуценти. 

"Виј-2" требало би да се нађе у биоскопима почетком сљедеће године. Први дио филма био је познат као "Forbiden Empire" и премијерно је приказан 2014. године.

Виј је један од најстрашнијих ликова словенске митологије. Страшно, мргодно створење, које је према легенди обрадио Гогољ, с тешким капцима и трепавицама који се вуку по земљи, живи у тами смрдљиве пећине.

Када подигне своје злосретне капке, а то је најчешће 29. фебруара, својим злим и страшним погледом убија, пали, жари и уништава све пред собом. Тако је, према легенди, убијао људе, животиње, цијела села у магловитим, забаченим и мистичним дијеловима Украјине и Русије. Али демон Виј има и слабост - плавокосе, младе, словенске дјевице.

У такво једно село, гдје владају раскалашеност и блуд, али и велики страх, долази картограф Грин који жели да открије зашто се све то дешава.

Радња филма

Филм говори о енглеском путнику Џонатану Грину који добија налог од Петра Великог да направи мапе Далеког истока Русије и на крају доспијева у Кину. Како је нагласио један од продуцената Алексеј Петрјухин, Чен и његова компанија "Џеки Чен ЈЦЕ" активно учествују у стварању филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана