Година када су хобити освојили “Оскаре”

Бранислав Предојевић
Година када су хобити освојили “Оскаре”

ЛОС АНЂЕЛЕС - Филм “Господар прстенова: Повратак краља”, трећи дио у трилогији Питера Џексона, премијерно је приказан у биоскопима прије 20 година, 17. децембра 2003, поставши тријумфални тренутак ауторске екипе и филмске умјетности генерално.

Спектакуларна кулминација франшизе која је забављала и постојеће обожаваоце романа Џ. Р. Р. Толкина о херојским авантурама Фрода и Дружине прстена, као и генерација које никада нису ни чуле за хобите, узимајући у укупном износу 2,99 милијарди долара на свјетским благајнама и скупивши 17 “Оскара” успут. Трајање од три сата и 21 минут никога није разувјерило, јер су љубитељи књига знали да има много прича о томе, а ДВД и Блу-реј издања дужих проширених издања привукла су публику за дужу, добро испричану причу. Обожаваоци су гледање ових филмова учинили годишњим догађајем, а широка употреба “ЛОТР” мимова је ненадмашна по количини и релевантности. Двадесет година након пуштања у биоскопе студио “Ворнер Брос” и “Њу лајн синема” подијелили су са публиком дванаестоминутни осврт на стварање филма “ЛОТР” извучен из архиве. Кратки филм садржи нове 4К ремастеризоване снимке и баца ново свијетло на стварање једне од највећих франшиза у историји филма.

У протеклих 20 година од када је “Повратак краља” награђиван за постављање рекорда, филмови трилогије “Господар прстенова” постали су мјерило филмског стваралаштва са правим балансом практичних и дигиталних ефеката, иновација и класичних перформанси те задржавањем вјерности изворном материјалу, а у исто вријеме уносећи промјене у корист филмског медија.

Сва три филма су истовремено снимана у Џексоновом родном Новом Зеланду од 11. октобра 1999. до 22. децембра 2000. године, са снимањем од 2001. до 2003. године. Био је то један од највећих и најамбициознијих филмских пројеката икада покренутих, са буџетом од 281 милиона долара (еквивалентно 494 милиона долара у 2023). Први филм из серије “Дружина прстена” премијерно је приказан у Лондону 10. децембра 2001. године, други филм “Двије куле” премијерно је приказан у Зигфилд театру у Њујорку 5. децембра 2002, а поменути трећи филм је премијерно приказан у Велингтону 1. децембра 2003, да би двије седмице касније кренуо у свјетску дистрибуцију. Проширено издање сваког филма објављено је на кућном видеу годину дана након пуштања у биоскоп, а у годинама након завршетка саге бројне кућне верзије филма проширили су његову славу широм планете регрутујући нове армије фанова.

Комплетна франшиза “Господар прстенова” данас се сматра једним од највећих и најутицајнијих филмских серијала икада снимљених, који не да је промијенио каријере комплетне ауторске екипе укључене у његово стварање и привреду Новог Зеланда, већ и комерцијалне и креативне токове филмске индустрије, дајући умјетнички дигнитет жанру фантастике за сва времена.

Џексон

Студио “Њу лајн синема” има нови дугорочни уговор за снимање нових спин-оф пројеката “ЛОТР”, а већ сљедеће године у биоскопе стиже њихов први рад.

У питању је анимирани филм “Рат Рорхирма”, иза којег стоји Филипа Бојес, продуцентска партнерка Питера Џексона, који у биоскопе стиже децембру 2024. године, причајући причу о Хелму Чекићоруком и историји Рохана.

Сам Џексон, након рада на “Хобиту” није се враћао Толкиновом насљеђу, снимајући углавном пројекте из личне пасије попут римејка “Кинг Конга”, документарца о првом свјетском рату и “Битлисима”, иако би фанови највише вољели да он управља будућношћу Толкиновог проширеног легендаријума.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана