"Гласно и јасно": "Дара из Јасеновца" изузетан филм

Срна
"Гласно и јасно": "Дара из Јасеновца" изузетан филм

БИЈЕЉИНА - Уколико нисте сасвим ментално и емотиво спремни за узнемирујуће и тешке ситуације, немојте гледати филм "Дара из Јасеновца" већ сачекајте моменат када то будете у стању, наводи се у једној од најафирмативнијих рецензија српског филма објављеној на порталу "Load and celar " /Гласно и јасно/.

Дајући филму највеће оцјене, аутор Тадеуш Батри наводи да је претходно прочитао негативну критику филма у "Варајетију" и да је прегледао различите оцјене филма и спорења око њега, те закључио да је ријеч о изврсном остварењу са сјајном фотографијом, одличном режијом и музиком и, изнад свега, сјајном глумом дјеце.

Филмска екипа заслужује аплауз за оно што је остварила, а посебно за откривање изузетне дјеце - глумаца, посебно Биљане Чекић, која је сјајно дочарала лик дјевојчице која губи дјетињу невиност у концентрационом логору и стоички подноси судбину под великом логорском окрутношћу штитећи брата.

"Дара из Јасеновца" је визуелно моћан филм, а режисер Предраг Антонијевић је урадио хвале вриједан посао одлично показујући лепезу ликова - од усташа, Срба до других личности унутар логора, који заузимају различите позиције.

Оно што усташе чине људима и дјеци изазива исти ефекат као код гледања "Шиндлерове листе" Стивена Спилберга - "Ово је најсадистичкији филм који сам икада гледао", наводи аутор осврта.

Неки ће можда тврдити да овај филм пренаглашава и фаворизује тамне моменте, али мора се рећи да је ријеч о истинитим дешавањима заснованим на свједочењима из прве руке оних који су били у Јасеновцу, истиче се у тексту.

Ако изгледа да, због теме и начина приказа злочина, филм звучи као срцепарајући - то је зато што и јесте, наводи се у великом приказу "Даре из Јасеновца" објављеном на порталу "Load and celar"


Филм се приказује на редовном репертоару једног броја америчких биоскопа, а режисер Предраг Антонијевић најављује да ће остварење бити на многим америчким и свјетским универзитетима као едукативно градиво у изучавању Холокауста.

Истовремно, број позитивих приказа увелико надмашује негативне критике дате у "Варајетију" и "Лос Анђелс тајмсу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана