Гајић: Филм "30 година матуре" је дијалог између генерација

Танјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је новинар Душан Гајић који је говорио о свом ауторском документарном филму "30 година матуре" за који каже да хе дијалог између генерација.

Гајић је рекао да "30 година матуре" разликује од других филмова на којима је радио то што "има изузетно личну преспективу" њега као новинара и грађанина, али и припадника генерације која је је матурирала 1989. и "говори о нашој историји у посљедњих 30 година".

"Један од парадокса те генерације је што се моменат матуре поклопио са важним моментом у историји Европе, Југославије и Србије - падом гвоздене завесе, Берлинског зида, чиме почиње нова епоха", рекао је дописник Радиотелевизије Србије из Брисела.

Гајић је додао да је његова генерација у тренутку када је почињала своје одрасле животе имала пуно очекивања и вере да је потребно "да се деси још мало да падну посљедњи комунистички табуи и да наше друштву постане дио нормалног свијета".

"Како каже један од саговорника у филму: нисмо слутили тада, били смо млади и недовољно искусни, да ће се тако брзо све срушити у прах и пепео и почети деведесете чије посљедице живимо и данас", оцијенио је Гајић.

Према његовим ријечима, нека од основних теза и мотивацаја за филм било је мишљење да је 1989. година била "раскрсница на којој смо одабрали погрешан пут".

"Сад многи ће рећи да је то било неминовно, да смо имали распад земље и решавање националног питања и да просто није се могло другачије него да се уђе у ратове, али човек данас мора да се запита да ли је то баш било тако неминовно и да ли смо могли да направимо другачији избор тада", навео је Гајић.

Он је оцијенио да је направљен "избор национализма и етничких сукоба", односно док је једна страна изабрала "Европу као слоган ми смо изабрали ''сви Срби у једној држави''".

"И ево, 30 година нити су сви Срби у једној држави, тај некакав милошевићевски циљ није остварен а нисмо ни део Европе у смислу Европске уније. С те стране је биланс негативан", сматра РТС-ов новинар.

У филму су два тока - "један је дијалог са својом генерацијом, људима који су на својој кожи осјетили шта живимо 30 година", а други је кроз перспективу некога као Гајићева ћерка која данас има 15 година и одраста у Бриселу.

Гајић је рекао да припадници њене генерације не знају ко је био Слободан Милошевић, зашто је било рата, зашто Србија за разику од Белигиј није у ЕУ, засто постоји проблем са Косовом, ко је био Јосипа Борз Тито и каква је била Југославија.

"Филм је постао дијалог између генерација, јер се испоставило да је врло логично укључити децу и матуранте. Како гледају шта се десило и виде своју улогу. Једна од главних разлика су много мања очекивања. За нас је било уверење да је промена на боље могућа. Данас очекивање не постоји", навео је Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана