Фуриозна вожња кроз блокбастере

Бранислав Предојевић
Фуриозна вожња кроз блокбастере

БАЊАЛУКА - Почетком године традиционално филмска индустрија прави планове за дистрибуцију, а публика листе најочекиванијих филмова године рађене према сопственим склоностима и утицају великих режисерских и глумачких имена на властити укус.

Након пандемије, прошлогодишњих штрајкова и пада гледаности суперхеројских блокбастера филмској индустрији ће бити потребно дуже вријеме да се опорави, али то не значи да ће 2024. година проћи без потенцијалних блокбастера.

Очекивано понудом доминирају наставци популарних франшиза, али стиже и солидан број оригиналних филмова који су већ почели да привлаче пажњу публике са све већим упливом кинематографија које долазе изван англосаксонског подручја.

Ипак, да не буде илузија понуда из Холивуда сигурно ће доминирати како очекивањем публике, тако и бокс-офис листама, а међу том високобуџетном понудом попут наставка филма “Побјесњели Макс: Аутопут бијеса” под називом “Фуриоза” или другог дијела “Дине” сигурно ће се појавити и неко изненађење, које ће уз мали буџет успјети да освоји срце публике и напуни џепове продуцентске екипе.

“Дина: Други дио”

Други дио “Дине”, редитеља Денија Вилнева, приказаће рат за планету Аракис, након што Паул Атреид (Тимоти Шаламе) уједини Фремене у борби против породице Харконен и понуди изазов цару Шадаму у рату који ће одредити судбину Галаксије. У филму глуме Ребека Фергусон, Стелан Скарсгорд, Кристофер Волкен, Остин Батлер, Зендеја и бројне друге звијезде, а по првим најавама публика ће сигурно имати прилику да гледа један од најиспектакуларнијих и најбољих филмова године који ће имати врло велике шансе да постане блокбастер, очара критику и покупи “Оскаре” у финишу године.

Датум премијере: 1. март.

 

“Кунг-фу панда 4”

У најновијем наставку популарне анимиране франшизе, велики панда По спреман је да преузме титулу Духовног вође Долине мира. Прије него што преузме нову титулу, По мора да пронађе новог Змајског ратника и порази негативку Камелеон. Своје гласове у филму позајмили су Џек Блек, Аквафина, Виола Дејвис, Дастин Хофман, Ијан Макшејн и Брајан Карнстон, а “Јуниверзал” и “Дримворкс” студио имају велика очекивања од филма са процјенама зараде од 500 милиона долара.

Датум премијере: 8. март.

 

“Годзила и Конг: Ново царство”

Два чудовишта Годзила и Конг поново удружују снаге у новом филму франшизе “Монстерверс” како би побиједили древно зло које пријети човјечанству. Филм режира Адам Вингард, а главне улоге играју Ден Стивенс, Брајан Тајри Хенри и Кајли Хотл . По свему судећи, овај филм ће наставити неочекивани успјех “Варнерове” верзије “Годзиле” из 2014. године, која је послужила да искористи популарност чувених чудовишта да креира суперуспјешну франшизу од пет филмова, једне анимиране и игране серије, а пошто чудовишта у том универзуму има колико хоћете, будите сигурни да ће бити и наставака. Макар док доносе зараду.

Датум премијере: 12. април 2024.

 

“Фуриоза”

Џорџ Милер враћа нас у свијет “Побјесњелог Макса” у преднаставку који прати младу императорку Фуриозу (Ања Тејлор-Џој) прије догађаја из “Аутопута бијеса”, док се два тиранина, Имортан Џо и лорд рата Дементус (Крис Хемсворт) боре за власт над Цитаделом, покушава да се врати у свој дом Зелених мајки. Прича која прати пут Фуриозе од робиње до возача ратне машине, која хара аутопутевима постапокалиптичне Аустралије, судећи по реакцијама публике на трејлере вјероватно ће бити један од хитова године, а ветерану Џорџу Милеру омогућити да сага која га је прославила достигне свој пети успјех.

Датум премијере: 24. мај.

 

“Краљевство Планете мајмуна”

Још један наставак и почетак нове триологије о мајмунима, који су завладали Земљом након слома људске цивилизације, стиже у биоскопе ове године, што је с обзиром на зараду од милијарду долара претходне триологије потпуно очекивано. Смјештен 300 година након филма “Рат за планету мајмуна”, најновији филм популарне франшизе прати младог мајмуна Ноу и дјевојчицу Мае који покушавају стати на крај вођи мајмуна Проксимусу Цезару, јер жели да пороби све мајмунске кланове у потрази за људском технологијом. У филму глуме Овен Тиг, Фреја Алан и Кевин Дјуранд и има солидне шансе, осим чињенице да му је главни конкурент управо “Фуриоза”.

Датум премијере: 24. мај.

 

“У мојој глави 2”

Хит студија “Пиксар/Дизни” из 2015. један је од најбољих филмова модерне анимације. Након успјеха филма који се на духовит и забаван начин бавио емоцијама дјевојчице Рајли, као што су радост и туга, било је питање времена када ће стићи наставак. У моменту када је репутација “Дизнија” уздрмана након неколико анимираних промашаја на благајнама, у овај филм се полажу велике наде. Млада дјевојка, коју смо пратили на бурној селидби њене породице са Средњег запада, сада је тинејџерка у Сан Франциску и суочава се с новом емоцијом: анксиозношћу (глас Маја Хоук), што се лијепо уклапа са модерним временом. У случају да омане, остаје други Дизнијев кец из рукава “Муфаса: Краљ лавова”.

Датум премијере 14. јун.

 

“Дедпул 3”

Иако радња најновијег наставка “Дедпула” још није позната, популарном антихероју, којег глуми Рајан Рејнолдс, у новом филму се придружује легендарни Хју Џекман у улози Волверина. За свој први филм са рејтингом Р, студио “Марвел” није желио да ризикује и окупио је два најуноснија лика из прошлог филмског “Икс-мен” универзума како би привукао одраслију публику. Остаје отворено питање да ли Рејнолдс, Џекмен и режисер Шов Леви могу заједно спасити суперхеројски филм од његовог наглог пада, а да при томе изведу мисију увођења Икс-мен јунака у “Марвелов” филмски универзум. Судећи по реакцијама публике на сваку вијест о филму шансе су им прилично добре.

Датум премијере: 26. јул 2024.

 

“Џокер: Лудост удвоје”

 

Филм “Џокер”, редитеља Тода Филипса, најуспјешнији је филм свих времена који носи ознаку Р, а ове године добиће свој први наставак, али овај пут у облику мјузикла.  Хоакин Финикс поновиће улогу Џокера из прошлог филма, а у улози Харли Квин придружиће му се Леди Гага, што јесте тандем звјездане репутације. Публика воли Џокера, мреже горе на сваку фотку из филма, али остаје отворено питање да ли се може поновити успјех првог дијела, који је био велико изненађење за све, укључујући и његове творце.  Датум премијере: 4. октобар.

 

“Гладијатор 2”

 

Наставак култног хита из 2000. године, у режији Ридлија Скота, који се ове године није прославио са “Наполеоном”, пратиће одраслог Лушиуса (Пол Мескал), сина Лусиле (Кони Нилсен), којег је у првом филму спасио генерал Максимус (Расел Кроу). Уз Мескала, у филму глуме Дензел Вошингтон, Дерек Џејкоби, Џозеф Квин и Педро Паскал, што је дефинитивно глумачка екипа из снова, више него довољна да привуче публику у биоскопе. Прошло је таман довољно од првог филма да сентимент одради своје, а и не треба старог лисца Ридлија отписивати олако, јер нас је у претходних пет деценија научио да се након пораза често враћа још јачи.

Датум премијере: 22. новембар.

 

“Господар прстенова: Рат Рохирима”

За разлику од  остварења “Господар прстенова: Прстенови моћи” мегабуџетиране “Амазонове” серије, први анимирани филм франшизе “Господар прстенова: Рат Рохирима” заправо је повезан са филмовима Питера Џексона  са почетка 2000-их, а глумица Миранда Ото из филмске трилогије служи као наратор. Радња филма у режији чувеног аниматора Кењија Камијаме смјештена је стотинама година раније, филм нуди својеврсно поријекло Хелмовог понора са краљем Хелмом Чекићоруким (Брајан Кокс) који доказује своју храброст против нападачких снага на краљевство Рохан.

Датум премијере: 13. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана