Фремо: Кански фестивал неће бити одржан на интернету

Тањуг
Фремо: Кански фестивал неће бити одржан на интернету

КАН - Руководство Канског филмског фестивала одбацило је сваку могућност да Фестивал умјесто живе реализације буде одржан на интернту.

 “Кански филмски фестивал неће бити одржан на интернету, уколико због пандемије вируса корона буде онемогућена његова нормална реализација”, поручује директор фестивала Тјери Фремо.

Фремо сматра да такав модел не би функционисао у Кану.

“Поништили бисмо му душу, историју, ефикасност...Шта је дигитални фестивал? Дигитално такмичење? Вјерујем да бисмо морали прво да питамо власнике ауторских права шта мисле о томе”, наводи Фремо за “Варајети”.

Он пита како је уопште могуће поставити остварења Веса Андерсона или Пола Верхофена на компјутеру?

“Откривање остварења Топ Ган 2 или (Пиксарове) Душе било гдје осим у биоскопу? Ови филмови су одгођени да би били приказани на великом платну. Не видим разлог да они буду приказани у Кану на некој дигиталној платформи”, сматра Фремо.

​Одбијање руководства фестивала у Кану да се пресели у дигитално окружење не изненађује, јер је Фремо “окорјели заљубљеник у велико платно и чак је био домаћин годишњег Лимијер фестивала у Лиону у част француских пионира филма, браће Лимијер”, наводи се у тексту.

Послије вишенедјељних спекулација, организатори су још 19. марта саопштили да се фестивал, који се традиционално одржава у мају, због вируса корона одгађа за крај јуна или почетак јула. Тачан датум тек треба да буде одређен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана