Француски глумац Ибрахим Кома: Осјећао сам се добродошло у Србији

Танјуг
Foto: Karlove Vari festival

БЕОГРАД- Француски глумац Ибрахим Кома изјавио је данас да се осјећао добродошло током снимања у Србији, да је почаствован наградом на фестивалу у Карловим Варима и да се нада да ће се сутра публици на отварању ФЕСТ-а допасти филм редитеља Стефана Арсенијевића

"Урадиш филм и више није у твојим рукама да ли ће се неком свидети или не. Мој посао је био да дам све од себе. Почаствован сам наградом. Надам се да ће људи уживати у новој адаптацији песме (''Бановић Страхиња'')", рекао је Кома поводом српске премијере филма.

Глумац је рекао да није био изненађен пријемом "Страхиње Бановића" приликом прошлогодишње свјетске премијере у Карловим Варима, гдје је добио награду за најбољу мушку улогу, док је Арсенијевићев филм проглашен за најбољим на фестивалу.

"У тренутку кад сам погледао филм знао сам да је то сјајан филм. Био сам срећан због пријема, начина како су људи реаговали. То је увек сјајно, јер значи да су схватили оно што смо покушали да урадимо. А за младог глумца је сјајна прилика да се покаже у једном таквом делу", истакао је Кома.

Филм за који је Арсенијевић радио и сценарио са Бојаном Вулетићем и Николом Дикреом адаптација је народне епске пјесме "Бановић Страхиња“ смјештена у савремени контекст избјегличке кризе.

Кома игра главни лик младог мигранта из Африке који у жељи да се што боље уклопи у нову средину узима српско име Страхиња.

Док са својом женом, коју тумачи Ненси Менсах Офај, живи у избегличком кампу у Крњачи стиже нови талас избјеглица из Сирије, што уноси немир у њихов живот.

У припреми за филм Кома је са Арсенијевићем достао причао о српској епској пјесми "Бановић Страхиња", али признаје да је ипак није прочитао пошто је редитељ хтео да његов лик буде утемељен у садашњости.

"Мој лик је веома племенит, врло је разговорљив, жели да буде међу људима. Главно му је да има добар живот и да га дели са другима, да им помаже.

Понекад га заболи пошто је у ситуацији у којој нема ништа, а он даје највише", рекао је Кома.

Глумац је примијетио да је сличне ствари које "греју срце" видео у Африци, као и у мигрантском кампу у Крњачи где је филм сниман - "да људи који немају ништа дају много, и врло су дарежљиви".

Арсенијевић је недавно телевизији Тањуг рекао да се Кома припремајући се за филм на сопствено инсистирање био "на неколико мјесеци преселио у Београд, јер је хтео да упије језик и културу".

Кома је рекао да му је то као глумцу било важно јер се тако "види како се понашају људи и можеш да се поставиш према томе".

"Нисам знао много о Србији и Србима. Зато је било важно да дођем. Видео сам да су овде људи врло топли и стварно сам се осећао добродошло. Било ми је сјајно, осећао сам се удобно. Кад смо почели снимање схватио сам да је ово одлично место за рад на филму", рекао је Кома.

"Страхиња Бановић" говори о борби за оно што желиш у животу, и како понекад на том путу ниси баш свега свестан и правиш грешске, које нас доводе до опроштаја, оценио је глумац.

"Заборављамо да смо само људи и да је добро праштати. Већином кад неког повредимо то није било намерно. Да, ради се о опраштају. Данас нам је то потребно пошто су времена сложена", рекао је глумац.

Кома је оцијенио да филм има "предиван крај, какав и заслужује".

"Већина људи са којом сам причао о филму били су преплављени осећањима. Оставља те без речи. Не волим реч изненађење. Није шокантно већ је предивно", рекао је Кома.

Након улоге мигранта у "Страхињи Бановићу" Кома је одиграо и Паспартуа у недавној новој серијској адаптацији чувеног "Пута око света у 80 дана" Жила Верна.

"Људи који путују који су врло отворени и виде свет различито од некога ко никад није ижлазио из града и куће, и не разуме разне културе. Има нешто у људима који путују. Не стиде се да успоставе однос са људима, увек су вољни да уче од других како би научили о себи", приметио је глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана