Финалну сезону “Круне” дочекале критике и висока гледаност

Бранислав Предојевић
Финалну сезону “Круне” дочекале критике и висока гледаност

ЛОНДОН - Први дио шесте и финалне сезоне серије “Круна” стигао је на “Нетфликс”, а са њом и прве рецензије критичара које нису баш похвалне, али то публику није претјерано омело да масовно гледа први дио финала ове популарне франшизе.

Посљедња сезона подијељена је на два дијела, а први од четири епизоде доступан је на “Нетфликсу”, што је изазвало салву рецензија критичара који су овим епизодама имали приступ раније. У овој сезони пратимо догађаје непосредно прије и након смрти принцезе Дајане, која постаје централни лик, толико да и сама краљица бива скрајнута. Творци серије најавили су да неће бити приказан сам тренутак смрти и да сезона неће бити експлоататорска и тога се углавном и држе, али уколико је судити према критикама ипак има много замјерки.

- Добро дошли у шесту сезону серије “Круна” или Дајана шоа, што је сада постала - написала је критичарка Луси Манган  из “Гардијана”. Она у својој критици истиче да је ова сезона превише опсједнута Дајаном и да је потпуно зашла у територију сапунице, упркос сјајној глумачкој постави која не може да побољша лош сценарио. Ник Хилтон са сајта “Индепендент” истиче да је Дајани дата аура налик свецима и да је ова сезона више истакла непотврђене трачеве него фактографске тренутке и емотивне дијалоге. Анита Синг из “Телеграфа” каже да је творац Питер Морган сам себе сатјерао у ћорсокак у којем тражи нешто ново што гледаоци не знају о познатом догађају и да је због тога серија креативно атрофирала.

Арамиде Тинубу са сајта “Варијети” имала је више ријечи хвале, јер је истакла да епизоде држе пажњу и тјерају гледаоце да даље гледају малтене без дисања.

- Уз разарајућу прву половину посљедње сезоне “Нетфликсов” драгуљ опрашта се од иконе 20. вијека, принцезе Дајане и поново преузима свој трон гледаности - рекла је Тинубу.

Други дио сезоне, преосталих шест епизода, биће доступан од 14. децембра, а треба поменути  да се увелико ради на приквел серији која ће обухватити период од скоро 50 година, почевши од смрти краљице Викторије 1901. године и завршавајући до вјенчања краљице Елизабете 2, 1947. године. Укратко, сви љубитељи гламура на краљевски начин биће задовољни.

Аутор

Сценариста и режисер Питер Морган серију “Круна” развио је из свог драмског филма “Краљица” (2006) и из позоришне представе “Публика” (2013). Серија у шест сезона прати живот краљице Елизабете од удаје за Филипа, војводу од Единбурга, рађања дјеце, успона Маргарет Тачер па до времена смрти принцезе Дајане, затим првог сусрета принца Вилијама и Кетрин Мидлтон и вјенчање принца Чарлса и Камиле Паркер. Критичари су хвалили “Круну” због глумачке, режијске, сценаристичке, кинематографске и продукцијске вриједности, иако су њене историјске нетачности добиле критике. Добила је бројна признања, укључујући двадесет и једну “Еми” награду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана