Филму “Друга рунда” најважнија признања на Европским филмским наградама у Берлину: Радост и патња у славу живота

Миланка Митрић
Филму “Друга рунда” најважнија признања на Европским филмским наградама у Берлину: Радост и патња у славу живота

БЕРЛИН – Додјела 33. Европских филмских награда ове године одржана је онлајн, а дански филм “Друга рунда” тријумфовао је освојивши четири главна награде.

Ово остварење крунисано је наградом за најбољи европски филм, Томас Винтерберг добио је признања за најбољу режију и најбољи сценарио, док је главни глумац у филму Мадс Микелсен добио признање за најбољег глумца. У категорији за најбољег глумца били су, између осталог, номиновани Горан Богдан и Виго Мортенсен.

- Веома сам дирнут и изузетно сам поносан, јер ово је јака конкуренција мојих колега. Захвалан сам цијелој својој екипи, највише мом глумцу Мадсу Микелсену. Моја кћерка је преминула док смо снимали овај филм. Филм смо реализовали у њеној школи, била је дио овог пројекта, посебно ју је заволио главни глумац Микелсен, али судбина је тако хтјела да она више није са нама. Једино што на крају вриједи је да овај филм у потпуности посвећујем својој кћерки  - казао је Винтерберг.

Винтерберг је на сценарију радио заједно са Тобијасом Линдхолном, с којим је радио на још неким остварењима.

- Постоји један разлог због којег је овај филм снимљен, једно мало бљештаво свјетло које више није са нама, али она је у сваком кадру овог филма. То је Ида Винтерберг - рекао је глумац Мадс Микелсен.

Домаћини вечери били су Вим Вендерс, Агњешка Холанд, Мајк Дауни и Марион Доринг.

- Изузетан филм о радости, патњи, слави, о животу и пуно алкохола – описао је “Другу рунду” Вим Вендерс, познат по ремек-дјелима као што су остварења “Небо над Берлином “и “Париз-Тексас”.

Најбољом европском глумицом проглашена је Паула Бир, за улогу у драми “Ундине”.
За најбољи европски дугометражни документарни филм је проглашен “Колектив” Александра Нанау (Румунија, Луксембург), док је у категорији “Европско откриће” награђен италијански филм “Sole” Карла Сиронија, а новоустановљену награду за иновативно приповиједање на филму добио је Марк Кусинс за документарац “Women Make Film: А New Road Movie Through Cinema”.

Европска филмска академија основана је 1988. године, а данас ју чини више од 3.800 филмских професионалаца из Европе, којима је заједнички циљ промоција европске филмске културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана