Филмско стваралаштво посвећено Андреју Тарковском

Срна
Филмско стваралаштво посвећено Андреју Тарковском

Пале - Филмски опус Андреја Тарковског, једног од најутицајнијих руских филмских умјетника и једног од најзначајнијих редитеља у историји кинематографије, биће у фокусу децембарске "Филмотеке" која ће бити одржана од 14. до 17. децембра на Палама.

Током четвородневног програма у Арт галерији "Г 3" биће приказани филмови "Огледало", "Сталкер", "Носталгија" и "Жртвовање", најављено је из Кинотеке Републике Српске која је организатор "Филмотеке".

О филмском стваралаштву и поимању умјетности Тарковског говориће Милован Пандуревић, директор Кинотеке Републике Српске.

Пројекције филмова почињу у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Андреј Арсенијевич Тарковски, руски филмски режисер, глумац, сценариста и теоретичар филма, рођен је 1932. године у Завражју на Волги, руској Ивановској области, као дијете пјесника Арсенија Александровича Тарковског и глумице Марије Ивановне.

Студирао је арапски језик у Москви и геологију у Сибиру прије него што је уписао чувену ВГИК - московску фимску школу 1959. године.

Тарковски је најпознатији руски редитељ послије Ејзенштајна, али и један од најзначајнијих редитеља у историји свјетске кинематографије. Његов визионарски приступ филмском времену и простору, као и његова посвећеност филму као поезији, обиљежиле су развој модерног филма.

Као и многим другим умјетницима у Совјетском Савезу, и његова каријера била је обиљежена константним борбама са властима да би схватиле његову мисију. Осамдесетих година прошлог вијека привремено је напустио Москву, снимајући у Италији и Шведској. Умро је у Паризу, гдје је и сахрањен, 1986. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана