Филмски класик “Гвоздени крст” добија луксузно 4К издање VIDEO

Бранислав Предојевић
Филмски класик “Гвоздени крст” добија луксузно 4К издање VIDEO

ЛОНДОН - Студио “Канал” објавио је луксузно 4К блу-реј ремастеризовано издање култног ратног филма “Гвоздени крст” легендарног режисера Сема Пекинпоа.

Брутални ратни еп из 1977. године, у којем глуме Џејмс Кобурн, Максимилијан Шел, Џејмс Мејсон и Дејвид Варнер, по свом изласку дочекан је нападом критике и контроверзама у вези са тематиком, али је током претходних 46 година стекао култни статус уз бројне поштоваоце широм планете.

Заснован на роману њемачког ветерана Вила Хајнриха, једини ратни филм Сема Пекинпоа је интензивна и бескомпромисна прича која приказује узалудност ратног сукоба и редитељеву фасцинацију појединцима суоченим са догађајима изван њихове контроле.

Један од ријетких филмова о Другом свјетском рату испричан из перспективе њемачког војника, прати вод пјешадинаца у Русији 1943. године, када су снаге њемачког Верхмата десетковане, уз почетак повлачења дуж цијелог руског фронта.

Ролф Штајнер (Кобурн), њемачки каплар и добитник Гвозденог крста који је постао разочаран Хитлеровом ратном машином, улази у сукоб са амбициозним аристократом, капетаном Странским (Максимилијан Шел) који жели да стекне славу и заради Гвоздени крст. Унутар ширег ратног сукоба почиње лични рат два човјека, једног усамљеног хероја који жели да преживи, и другог, арогантног и кукавице, који жели да стекне војну славу не штедећи животе својих подређених.

Маестрално снимљен од стране камермана Џона Кокилиона, средином седамдесетих након Пекинпоовог неуспјеха на благајнама са филмовима “Бивши пријатељ Кид” и “Донесите ми главу Алфреда Гарсије”, што је уз његову дуготрајну борбом са алкохолизмом и кокаином додатно погоршало његову репутацију тешког умјетника у Холивуду, филм је дочекан на нож иако је у питању више него убједљив ратни еп. Претежно сниман у тадашњој Југославији, уз бројне проблеме њемачких продуцената са финансијама и тешко опијање Пекинпоа на сету (наводно је пио до два литра шљивовице дневно), филм у крајњем збиру бриљира и као ратни спектакл и као драма о класним разликама између обичног војника и официрске елите.

Упркос лошим изгледима, филм је у фебруару 1977. стигао у европске биоскопе, гдје је добро прихваћен од публике и критике, док су након америчке премијере у мају критичари тврдили да је филм само још један доказ колико је Пекинпо ниско пао, уз прилично лош одзив публике у биоскопу.

Чувени филмски теоретичар Ричард Лак, познат по неколико књига о Пекинпоу, написао је да филм на енглеском језику који је у Југославији снимио њемачки порно-продуцент који са симпатијама прича причу о Другом свјетском рату  из угла нациста и сугерише да је Совјетски Савез заиста побиједио у рату једноставно није имао шансе у САД.

Срећом, вријеме је било на страни филма, који је на ВХС издањима и ТВ дистрибуцијом успјешно ширио свој култ код публике, а режисери попут Стивена Спилберга и Квентина Тарантина јавно су признали његов утицај на “Спасавање војника Рајана” и “Проклетнике рата”.

Данас се у бројним изборима ратних филмова често налази у врху листа, али Пекинпо, који је преминуо 1984. године, није дочекао да чује или прочита за живота много похвала на свој филм. Ипак, након премијере добио је једну од највећих сатисфакција у каријери, када га лично позвао Орсон Велс да му каже да је “Гвоздени крст” највећи антиратни филм који је гледао од Луиса Мајлстона и његовог “На западу ништа ново” (1930).

Пакет

Ново издање долази као комплет од три диска представљено у блу-реј високој дефиницији слике и звука и то први пут на 4К UHD верзији у специјалној челичној кутији. Пакет је препун посебних карактеристика, укључујући нескраћену гриндхаус верзију филма за њемачке биоскопе, документарце о Пекинпоу, додатке попут фотографија, постера и разговора са члановима ауторске екипе те критичке осврте на умјетнички значај филма и аутора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана