Филмски фестивал у Херцег Новом

Танјуг
Филмски фестивал у Херцег Новом

Херцег Нови - У главном такмичарском програму 27. Монтенегро филм фестивала (МФФ), који ће бити одржан од 1. до 7. августа у Херцег Новом, учествоваће три српска дугометражна играна филма, преноси Танјуг.

То су “Фалсификатор” Горана Марковића, чија ће пројекција отворити фестивал на Канли кули, затим “Одумирање” Милоша Пушића и “С/Кидање” Косте Ђорђевића.

Поред тога, на свечаном затварању, ван конкуренције, биће приказан филм Горана Паскаљевића “Кад сване дан”.

У конкуренцији су и хрватски филмови “Људождер вегетаријанац” Бранка Шмита и “Свештеникова дјеца” Винка Брешана, словеначки “Танго Абразос” Метода Певеца, грчки “Ћерка” Таноса Анастопулоса, турски “Калуп” Али Ајдина и румунски филм “Рокер” Марина Кризана.

Умјетнички директор и селектор Срђан Голубовић најавио је, како се наводи на сајту фестивала, да ће 27. МФФ показати сву разноликост редитељских свијетова, узбудљиве, духовите, жестоке, необичне, носталгичне, друштвено критичке, меланхоличне, бунтовне, забавне и упозоравајуће филмове.

У главном такмичарском програму ове године нема црногорског филма, али ће на Канлил кули бити приказан једночасовни документарац редитеља Бранка Балетића “Његош- једна биографија, Ноћ скупља два вијека”.

Тиме се МФФ придружује прослави 200. годишњице рођења Петра Другог Петровића Његоша.

Публика у Херцег Новом видеће, ван конкуренције, канског побједника “Плаво је најтоплија боја” Абделатифа Кешиша, филм “Прошлост” иранског аутора, оскаровца Асгара Фархадија, италијански “Салво” који је лауреат канске “Недјеље критике”, “Конгрес” израелског редитеља Арија Фолмана.

На другим локацијама биће приказана такмичарска секција краткометражног документарног филма, са остварењима из цијелог свијета, у селекцији Владимира Перовића, као и такмичарски програм студентског филма, у избору Срђана Кољевића.

Та регионална селекција обухвата радове са Факултета драмских уметности и Академије уметности у Београду, Академије уметности у Новом Саду, као и са високих филмских школа на Цетињу, у Скопљу, Загребу, Лјубљани, Сарајеву и Бања Луци.

Од укупне годишње продукције десет академија, коју чини више од сто студентских филмова, пријављено их је 79, а у селекцију су ушла 23 као репрезентативан узорак рада сваког појединачног факултета, а такође као филмска дјела која превазилазе студентски задатак у тематском, формалном или стилском смислу, изјавио је Кољевић.

У оквиру МФФ-а биће одржан и ревијални програм најинтересантнијих филмова са овогодишњих фестивала у Кану и Берлину.

Предсједник Савјета фестивала у Херцег Новом је Стеван Копривица, а пословни директор Зоран Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана