Филмски експеримент и трилер за памћење

Агенције
Филмски експеримент и трилер за памћење

Кан - Нови филм Вига Мортенсена "Јуаја", представљен на фестивалу у Кану, снимио је Аргентинац, али се у њему говори на данском што је за овог данско-америчког глумца био интересантан изазов.

- Ова улога је помало необично искуство - рекао је Мортенсен.

"Јуаја" је експериментални филм који је режирао Лисандро Алонсо и за који је сценарио написао Фабијан Касас. Мортенсен игра капетана из 19. вијека који трага за митском земљом у Патагонији. Глумац каже да је филм изабрао јер су му се допали ранији Алонсови филмови - "Los Muertos" и "Liverpool". Иако је првих десет година провео у Аргентини Мортенсен истиче да је морао да пази да "лингвистички не забрља".

- На неки начин то је био велики залогај, прелаз на дански са аргентинског, шпанског дијалога а истовремено је требало задржати поезију Фабијановог текста и идеје иза њега, знате, егзистенцијалистичку страну ствари и хумор - казао је Мортенсен.

Он је широј публици познат по улози Арагорна у трилогији Питера Џексона "Господар прстенова", а недавно је критиковао Џексона због претјеране употребе технологије и компјутерских ефеката у својим филмовима.

Амерички комичар Стив Карел, најпознатији по улози у серији "Канцеларија", изненадио је све у Кану улогом у филму "Foxcatcher" за коју критичари истичу да заслужује највише оцјене. Многи му већ предвиђају "Златну палму" па чак и "Оскара".

Рађен по истинитом догађају, драматични трилер Бенета Милера ("Капоте", "Формула успјеха"), који је приказан на Кроазети, представља Карела у улози у каквој га публика до сада никада није видјела. Популарни глумац, који се афирмисао као један од водећих америчких комичара (надимак му је "смијешни човек Америке"), потпуно је непрепознатљив у улози Џона ди Понта, шизофреног убице и члана династије која стоји иза хемијског гиганта "Ди Понт".

Партнери у филму су му, такође одлични, Ченинг Тејтум и Марк Руфало, који играју браћу и олимпијске шампионе у рвању Марка и Дејва Шулца, те Сијена Милер и Ентони Мајкл Хол. Филм је прича о емотивно нестабилним људима, опсједнутим успјехом и величином која се фатално завршава трагедијом.

Карел се за улогу Ди Понта, ексцентричног америчког мултимилионера који је страствено волио спорт, подвргао потпуној физичкој трансформацији. Чак је морао да носи протетички нос.

Музика

Виго Мортенсен, који је и писац, издавач и пјесник, написао је и музику за филм "Јуаја".

- Постоји нарочита врста ироније у данском хумору, али и физичка црта која га чини посебним - каже Мортенсен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана