Филмска индустрија зарадила преко 33 милијарде долара широм планете

Бранислав Предојевић
Филмска индустрија зарадила преко 33 милијарде долара широм планете

ЛОС АНЂЕЛЕС - Биоскопска зарада на америчком тржишту за 2023. годину премашила је девет милијарди долара, док се глобална зарада филмске индустрије креће око 33,4 милијарде долара у прошлој години, наговјештавајући постепен опоравак филмске индустрије, али и велике промјене унутар кинематографије.

Зарада америчких биоскопа је побољшање у односу на 7,4 милијарде долара укупне продаје карата из 2022. године иако и даље заостаје за 11,4 милијарде долара прихода из 2019, посљедње године прије пандемије “ковида 19”. На свјетском нивоу тешко да ће се 42 милијарде долара зараде из 2019. брзо достићи, али ипак је зарада велики напредак у односу на 25,9 милијарди долара у 2022. године и 21,3 милијарде долара из 2021. године.

Генерално гледано ове цифре показују да се публика ипак вратила у биоскопе након двије тешке године кризе, изазване пандемијским затварањима, бројним одгађањима премијера, успоном стриминга и холивудским штрајком сценариста и глумаца. Посљедице на Холивуд, а тиме аутоматски на остатак свијета се биле тешке и летимичан поглед на списак филмова са великим зарадама открива бројне промјене унутар филмске индустрије. Након скоро 15 година на челу листе филмова са највећом зарадом нашла су се чак три филма која нису дио неке франшизе, нити припадају жанру суперхеројских екранизација.

Успјех филмова “Барби” и “Опенхајмер”, који су изашли заједно током истог викенда, те (не)очекиван успјех екранизације видео-игре “Супер Марио Брос”, изазвао је ентузијазам, не само око филмова, већ и самог одласка у биоскоп. Након дуго времена унутар америчке и глобалне кинематографије  десио се разнолик избор понуде од експлозије нискобуџетних хорора, преко јачег пробоја независних филмова до тоталних изненађења попут филма “Звук слободе”. Укратко, биоскопска понуда са филмовима различитих жанрова и нивоа буџета.

Аналитичар чувеног портала “Комскоре” Пол Дергарабедијан каже да су ове бројке више од пуког збира долара и зараде.

- Зарада од девет милијарди долара у САД више је од пуког сабирања долара и центи, ради се о важним лекцијама наученим у једној од најзначајнијих и најизазовнијих година за филмски бизнис. Гледаоци су поново постали најмоћнији играчи у Холивуду и дају практичне информације на седмичној бази студијима и креативцима који могу много научити из неочекиваног успјеха филмова који нису били ни на радару почетком године нити су улазили у маркетиншке анализе студија. Како се историјска година за Холивуд ближи крају након буре изазване штрајковима, стримингом и промјењивим укусом публике, поента је да биоскопско искуство остаје суштински дио еко-система забаве - рекао је Дергарабедијан.

И то јесте највећи успјех феномена “Барбихајмер”,  да је вратио фокус идеје одласка у биоскоп широм свијета, што у индустрији наравно желе поновити, али за то просто нема  формуле, као што се на ружан начин открило да формула о суперхеројима више не функционише. Напросто је похлепа индустрије, вишак филмова, одлазак креативаца у други план и све лошије приче довео до засићења публике маскираним осветницима и серије катастрофа на благајнама, подијељеним подједнако између водећих студија “Марвел” и “ДЦ”. 

Са друге стране, чини се да филмови базирани на видео-играма, који су били познати као изазов за успјешан развој, добијају већу привлачност, како кроз високобуџетне (Супер Марио, Соник, Анчартед), тако и кроз нискобуџетне пројекте (Пет ноћи код Фредија). Након деценија откако филмаџије покушавају да реализују филмове о видео-играма, коначно почињу остваривати свој потенцијал на кино-благајнама. Оно што је занимљиво да су сви филмови који су успјели на биоскопским благајнама имали снажну подршку тзв. генерације З, како путем друштвених мрежа попут “Тик тока”, тако и њиховим одласком у биоскопе, подстакнут путем бројних видео-акција. Једна од позитивних посљедица креативне и комерцијалне кризе у Холивуду, јесте снажан продор глобалних филмографија попут далекоисточне, јужноамеричке, афричке и Боливуда, који су путем стриминга разбили баријеру титлова, а потом почели све масовније да привлаче публике у биоскопе. Наравно, иако то није ни близу посјећености спектаклима из Холивуда, није више ни гето специјализованих арт биоскопа, јер присуство два кинеска филма на мандаринском језику попут “Црвене ријеке” и “Лутајуће земље 2”, међу десет најгледанијих филмова, било је незамисливо до прије коју годину.

Тешко је давати предвиђања за ову годину, посебно због бројних одгађања филмова због посљедица штрајка сценариста, што ће се прије свега осјетити на америчком тржишту, али години у којој се очекује премијере наставака “Дине”, акционог спектакла “Император Фуриоза” Џорџа Милера, наставака “Џокера”, могуће је да се крије и неко ново изненађење за бокс-офису.

Рекордери

У топ 10 филмова са највећом зарадом очекивано доминира осам америчких и два кинеска филма, али се међу десет најгледанијих филмова нашло само четири наставка франшизе, што се није десило годинама.

1. “Барби” (1,4 милијарде долара)

2. “Супер Марио Брос” (1,36 милијарди долара)

3. “Опенхајмер” (952 милиона долара)

4. “Чувари галаксије” (845,5 милиона долара)

5. “Брзи и жестоки 10” (704,7 милиона долара)

6. “Спајдермен: Путовање кроз Спајдерсвијет” (690,5 милиона долара)

7. “Црвена ријека”(673 милиона долара)

8. “Лутајућа земља 2” (604 милиона долара)

9. “Мала сирена” (569,6 милиона долара)

10. “Немогућа мисија: Обрачун мртвих - Први дио” ( 567,5 милиона долара)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана