Филмови Калатозова, Буњуела и Алтмана на програму Филмотеке

Срна
Филмови Калатозова, Буњуела и Алтмана на програму Филмотеке

Источно Сарајево - Кинотека Републике Српске организује тродневну "Филмотеку", у оквиру које ће од 29. до 31. августа бити приказани филмови европских класика - Михаила Калатозова, Луиса Буњуела и Роберта Алтмана.

Ријеч је о ремек-дјелима: "Лете ждралови", "Виридијана" и "Меш" - остварењима која су добила "Златну палму" у Кану 60-их и 70-их година прошлог вијека.


Програм почиње у уторак, 29. августа, пројекцијом филма "Лете ждралови" Михаила Калатозова.

Ријеч је о једном од најрепрезентативнијих филмова поетског реализма у совјетској кинематографији крајем 50-их година прошлог вијека, филму у којем је по први пут приказано наличје рата и то кроз корупцију, црну берзу и избјегавање регрутације.

Сљедеће вечери, 30. августа, на програму је шпанско-мексички филм "Виридијана" из 1961. године, у режији Луиса Буњуела, који се сматра једним од његових најуспјешнијих филмова.

Ријеч је о адаптацији романа "Халма" шпанског књижевника Бенита Перезе Галдоза, филму који снажно критикује цркву, њене слабости и лицемјерје у црквеним круговима због чега су шпанске власти најприје цензурисале завршницу филма, а затим и забраниле његово приказивање, конфискујући све копије.

Буњуел је успио да једну интегралну копију филма пошаље у Кан, гдје је премијерно приказан и награђен "Златном палмом".

Ватикан оштро је критиковао Буљуелову "Виридијану", назвавши је "увредом за хришћанство". Филм је у Шпанији приказан тек 1977. године.

На крају, у четвртак, 31. августа, биће приказана америчка антиратна сатира "Меш" Роберта Алтмана из 1970. године, са Доналдом Садерлендом, Елиотом Гулдом, Робертом Дувалом и Сали Келерман у главним улогама.

Настао према истоименом роману Ричарда Хукера, филм прати свакодневни живот неколицине америчких ратних хирурга у покретној војној болници за вријеме Корејског рата /алузија на Вијетнамски рат/, који разним шалама разбијају страх и депресију.

Филм је инспирисао и снимање истоимене хумористичке тв серије, која се у САД приказивала 11 година.

Осим Златне палме, филм је освојио и Оскара за најбоље адаптирани сценарио те још 14 свјетских награда и 20 номинација, а 2000. године уписан је у Амерички филмски регистар као дјело од великог значаја.

Из Кинотеке Републике Српске саопштено је да је "Филмотека" првобитно требала да буде одржана крајем маја, за вријеме овогодишњег Канског фестивала, али је отказана због техничких проблема.

"Филмотека" ће бити одржана у Арт галерији "Г 3" на Палама, а пројекције почињу у 20.00 часова, уз слободан улаз за публику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана