Филм “Живи и здрави” стигао у биоскопе: Комична медитеранска фарса VIDEO

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Филм “Живи и здрави” стигао у биоскопе: Комична медитеранска фарса VIDEO

БЕОГРАД - “Живи и здрави”, филм у режији Ивана Мариновића, након београдске премијере која је одржана у уторак навече, од данас стиже и на репертоар бањалучког “Синеплекса Палас” и других биоскопа у регији.

Ова породична и љубавна комедија о младом љубавном пару, и времену прије и током свадбе, свјетску премијеру имао је у новембру прошле године на филмском фестивалу у Талину, а рађен је као копродукција Црне Горе, Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније и Чешке.

- Ова живописна медитеранска комедија почиње када Драгана, бунтовна млада, само два дана пред вјенчање одлучи да ипак не жели да се уда, а све је спремно: родбина позвана, поклони купљени. За оца породице Леса, нема говора о отказивању. Његова сурова природа натјераће младенце да се свадба ипак деси, а сутрадан нека се разилазе ако треба. Младожења Момо се не предаје и бориће се до краја да млада не оде те тако почиње највећа фарса икад приређена на полуострву, зачињена великом количином наоружања и динамита, како традиција и обичаји налажу - стоји у најави филма.

У филму глуме Тихана Лазовић, Горан Богдан, Мирјана Јоковић, Горан Славнић и други, а режисер и сценариста Иван Мариновић казао је да је тема овог филма нешто што се тиче свих нас.

- “Живи и здрави” јесте комедија, али није зашећерена. Долази из трауме, отвара се, дешава. Смешно је, али ликови су истраумирани и због своје структуре и интензитета има драматургију филма катастрофе - објаснио је Мариновић.

Глумица Тихана Лазовић је истакла како је сценарио за филм “Живи и здрави” ако не најбољи, онда један од најбољих који је у каријери прочитала.

- Када сам читала нисам имала осјећај да је преда мном сценарио. Обично када читам неки сценарио у глави већ размишљам о мом лику шта бих или како могла. Овдје се то није десило, нисам имала тај осјећај, што је заиста одлично. Имала сам осјећај као да читам неки генијални роман - рекла је Лазовићева.

Како је истакла, искорак у жанр комедије није био тежак, јер је заправо предивно мијењати жанрове, атмосфере и улоге.

Глумац Горан Богдан, објаснио је да је заиста задовољан филмом “Живи и здрави” те да му је пријало да ради са цијелом ауторском и глумачком екипом. Како је рекао, прича филма је дјелимично заснована на истинитом догађају који је везан за откривање једне ВХС касете из осамдесетих година.

- На касети је снимљена једна свадба која се распала. Иван ми је причао о томе и тој идеји и мени је одмах то звучало као нешто фантастично од чега се може направити филм - казао је Богдан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана