Филм “З” 17. маја отвара Филмски фестивал у Кану: Повратак нормалности уз зомби комедију

Миланка Митрић/агенције
Филм “З” 17. маја отвара Филмски фестивал у Кану: Повратак нормалности уз зомби комедију

КАН - Зомби комедија “З” француског режисера Мишела Азанависијуса отвориће 17. маја 75. издање филмског фестивала у Кану, саопштили су организатори, који су ове седмице најавили и листу остварења у којима ће посјетиоци имати прилику да уживају до 28. маја.

Азанависијус, који је 2011. године за филм “Умјетник” однио награду у Кану, снимио је римејк јапанског филма “One cut of the dead”, а његов филм на фестивалу ће бити приказан ван конкуренције.

Са француским глумцима Беренис Бежо и Роменом Дуријем у главним улогама, “З” прати филмску екипу која се снимајући нискобуџетно остварење о зомбијима нађе усред правог зомби напада.

Предсједник фестивала Пјер Лескур и умјетнички директор Тјери Фремо објавили су листу остварења која ће публика имати прилику да види, а осим такмичарске групе, на фестивалу ће бити неколико премијера, а биће приређене специјалне пројекције, као и неколико филмова ван конкуренције.

- Свјетска кинематографија лагано се враћа у нормалне токове, а ова година обиљежиће тај повратак у неку врсту нормалности - рекао је Фремо, додајући да ће жири бити изабран накнадно.

Премијере

“Додо”, Панос Х. Кутрас

“Ирма Веп”, Оливије Асејас

“Nightfall”, Марко Белокио

“Nos Frangins”, Рашид Бухареб

Што се филмова у главној такмичарској конкуренцији тиче, ове године у Кану биће приказани “Вријеме за Армагедон” Џејмса Греја, “Брокер” (Коре-еда Хироказу), “Брат и сестра” (Амо Деплешен), “Близу” (Лукас Донт), “Небески дјечак” (Тарик Салех) и “Злочини будућности” (Дејвид Кроненберг).

Такође, ове године у трци за главну награду овог престижног фестивала “Златну палму” такмичиће се и филмови “Ео”, Јежија Сколимовског, “Одлука о одласку”, Парка Чан Вука, “Бадемово дрво” (Валери Бруни Тедески), “Свети паук” (Али Абаси), “Лејлина браћа” (Саид Руста), “Носталгија” (Марио Мартоне), “РМН” (Кристијан Мунгију), “Подневне звијезде” (Клери Дени), “Чајковсковљева жена” (Кирил Серебреников), “Појавити се” (Кели Рајхарт), али и остварења “Тори и Локита” браће Жан-Пјера и Лука Дардена, као и “Троугао туге” Рубена Остлунда.

- Ван конкуренције, осим филма “З”, биће приказани филмови “Елвис” База Лурмана, “Маскарада” Николаса Бедоса, “Новембар” Седрика Хименеза, “Три хиљаде година чежње” Џорџа Милера и “Топ ган: Маверик” Џозефа Косинског - саопштили су селектори.

У специјалне пројекције ове године увршћени су филмови “Све што дише” Шонака Сена, “Природна историја уништења” Сергеја Лознице и “Џери Ли Луис: Невоља на уму” Итана Коена.

Историјат

Кански филмски фестивал први пут је одржан 1946. године. На овој престижној смотри емитују се филмови различитих жанрова из цијелог свијета. Један је од главних свјетских филмских фестивала уз још четири смотре -  Венецијански филмски фестивал у Италији, Међународни филмски фестивал у Берлину у Њемачкој, Филмски фестивал “Санденс” у САД и  Међународни филмски фестивал у Торонту у Канади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана