Филм Вила Смита хит на благајнама: Лоши момци спасавају Холивуд

Бранислав Предојевић
Филм Вила Смита хит на благајнама: Лоши момци спасавају Холивуд

ЛОС АНЂЕЛЕС - Након серије промашаја и подбацивања на биоскопским благајнама отварање филма “Лоши Момци: Вози или умири”, четвртог наставка акционе франшизе, напокон је донијело успјешно викенд отварање.

Акциони спектакл са Вилом Смитом и Мартином Лоренсом током првог викенда приказивања зарадио је 105 милиона долара, што је најбоље отварање неког холивудског филма још од премијера “Опенхајмера” и које стиже као сламка спаса у години пуној катастрофа за велике студије.

Играње на карту популарности глумачког тандема и продуцентског искуства Џерија Брукхајмера, у случају овог филма се исплатило за студио “Сони”, потврдивши да ни статус лошег момка, након чувеног оскаровског шамарања није угрозио репутацију Вила Смита као глумачке звијезде.

Филм “Лоши момци 4: Вози или умри” вриједан 100 милиона долара је наставак филма “Лоши момци 3”, који је био на путу да заради 426 милиона долара на свјетским благајнама прије него што су биоскопи били затворени због пандемије. У новом наставку Смит и Лоренс се враћају као полицајци из Мајамија, Мајк Лаури и Маркус Бернет, који морају бјежати након што се њихов покојни полицијски капетан доведе у везу с нарко-картелима и они покушавају очистити његово име од гласина. Адил ел Арби и Билал Фалах (потписани као Адил & Билал) режирали су филм према сценарију који су написали Крис Бремнер и Вил Биел.

Продуцент Брукхајмер каже да је разлог успјеха једноставан, ако направите нешто што публика жели да види, ићи ће то да види, али је трик, међутим, схватити шта публика жели видјети.

- Волео бих да сви знамо шта је то што ствара хит. Сви имамо хитове сваки пут, а онда немамо… Публика је много паметнија од нас. Не знам шта публика жели, само правим оно што ми се свиђа. Само покушавам да правим филмове које желим да гледам - рекао је Брукхајмер.

Јасно је што је успјех његовог филма од медија дочекан еуфорично, наиме, актуелна година након шест мјесеци нема ниједан филм који је пребацио милијарду долара, а три најгледанија “Дина: други дио” (711 милиона $), “Годзила и Конг: Ново царство (576 милиона $) и “Кунг фу Панда 4” (543 милиона $) нису ни близу магичне границе. Списак оних који су донијели минусе својим продуцентима попут филмова “Каскадер” или “Фуриоза: Побјеснели Макс сага”, “Мадам веб” и бројних других који нису успјели покрити ни трошкове буџета, а камоли зарадити, постаје све дужи.

Да буде горе, неке од њих, попут “Фуриозе”, нису спасиле добре критике или позитивне пробне реакције публике, откривши да су коријени тренда ерозије посјете биоскопима далеко дубљи од самог умјетничког квалитета филмова.

Један од разлога за лошу годину јесу и прошлогодишњи двоструки штрајкови филмских радника, који су много великих филмова помјерили за 2025. годину и касније, јер је Холивуд био затворен мјесецима. Ту је и све краћи период између приказивања филмова у биоскопу и на стримингу, при чему треба поменути да доста филмова има отварање у ограниченом броју биоскопа од старта, циљајући стриминг дистрибуцију. Такође не треба заборавити да је пандемија учинила своје и да култура одласка у биоскоп наставља негативан тренд пада након пандемијских затварања.

Ипак кључни разлози се крију у пословној политици великих студија и похлепи унутар дистрибутерске мреже, два фактора која су почели полако долазити на наплату. Наиме, пренадувани буџети, бесомучно форсирање франшиза и блокбастера те разбијање звјезданог статуса глумачких и режисерских имена, као мамаца за публику, уз све скупље биоскопске улазнице, просто су филмове учинили прескупим и превише зависним од маркетинга и укуса публике, који је наравно промјењива категорија, посебно у “Тик ток” ери, гдје је сваког чуда три дана доста.

Чињеница да су филмови са најбољом зарадом они који долазе од мањих студија попут “А24” или “Сабан филмс”, који снимају са мањим буџетима уз ослонце на квалитетна глумачка имена, а зарађују више него довољно да уложено врате вишеструко довољно говори да је тактика скупо, гломазно и јунаци под маском, морала кад тад завршити на слијепом колосијеку. Наиме и велики прошлогодишњи хитови попут “Барби” и “Опенхајмера” имали су једнако велика глумачка имена попут Марго Роби, Рајана Гослинга, Килијана Марфија, Емили Блунту у својим редовима и нису претјеривали са буџетима (око 120 и 100 милиона долара), тако да је њихова зарада била показатељ да је то био мудар избор. Просто речено други студији су били фиксирани на прегршт високопрофилних интелектуалних својина у протеклих 20 година од књига до стрипова, а када се тај списак потроши или дода и публици имате кризу. Истина размјера кризе прикривена је свјетским успјехом “Барбихајмер” феномена прошлог љета. Али чак и у то вријеме било је јасно да је тај феномен био бљесак, а не дугорочно рјешење за проблеме индустрије. То су била два ризична пројекта карактеристичних аутора, уз изузетан публицитет мимова и “Тик ток” видеа, који је подстакнуо публику да их оба гледају, једног за другим, док носе костиме и купују сувенире. Феномен је био забаван док је трајао, али ако је био потребан сплет тако непоновљивих околности да напуни биоскопе, то се не би могло схватити као позитиван знак за Холивуд.

Да ли успјех “Лошим момака” може покренути нови талас љетних хитова зависи од тога да ли ће се овај замах наставити, пошто “Пиксаров” наставак “Изврнуто, обрнуто” стиже 14. јуна, “Тихо мјесто: Дан први” 28. јуна, а потом слиједи “Грозни ја 4” (3. јула), “Торнадо”

(19. јул) и Марвелов “Дедпул & Волверин” (28 јула), који настављају љетну сезону. Очекивања од њих су висока, али реално гледано осим два анимирана филма и Марвелове фузије суперхероја, остали филмови тешко да могу направити озбиљно изненађење на благајнама, јер на њима ситним словима пише: “рођени за стриминг”.

Занимљиво је да у посљедњем од побројаних филмова који важи за најишчекиваније остварење године, такође као главни актери наступају несташни момци суперхеројског филма Дедпул и Волверин, као нова потврда тезе да ће ипак лоши момци донијети спас за Холивуд, када су већ добри момци заказали.

Љетна сезона

За Холивуд љето почиње првим викендом у мају и завршава се на Празник рада, у трајању од 123 дана, што чини да се креће од 3. маја до 2. септембра.

Типично, љетна издања чине отприлике 40 одсто годишње домаће биоскопске благајне, а током 2023. године љетна филмска сезона зарадила је 4,03 милијарде долара од продаје улазница, што је чинило 45 одсто од укупно 8,9 милијарди долара зараде индустрије у САД. Ове сезоне сајт “Комскор” предвиђа да би благајне љетних филмова могле бити чак 800 милиона долара испод прошлогодишњих, а очекивана мрачна љетна филмска сезона долази за петама суморна прва четири мјесеца 2024, са зарадом око двије милијарде долара, што је око 20 одсто мање него прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана