Филм "Вампир'''' отвара 15. Фестивал српског филма фантастике

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Фестивал српског филма фантастике (ФСФФ) у 15. издању, под слоганом "Кад падну маске", биће свечано отворен сутрац у Дворани културног центра Београда пројекцијом српског хорора "Вампир'''' Бранка Томовића.

Церемонији отварања претходиће перформанс на коме ће наступити трупа "Инеx Циркус Театар" из Београда и солиста познатог хора ,,Вива Воx'''' Владимир Лалић.

Комплетан аутор "Вампира" - редитељ, сценариста, продуцент и главни глумац Бранко Томовић поручио је да му је велика част што ће његов филм отворити 15. издање Фестивала.

,,Лично сам фан фестивала још од његових почетака, јер је јединствен, промовише и подржава жанр хорора и фантастике. Мислим да се наша ,,вампирска прича'''' јако добро уклапа у оквире ове манифестације. Наш филм смо снимили прошле године у малом српском селу Рујишник, са жељом да прикажемо мистериозну страну Србије'''', навео је Томовић, глумац са каријером у њемачким, британским и америчким филмовима и ТВ серијама.

Светску премијеру "Вампир" је имао недавно на Сиђис фестивалу у Барселони, а у Београду публика га је први пут гледала 21. октобра, од када је кренула дистрибуција по целој Србији.

Нови пројекат је реализован у српско-британско-њемачкој копродукцији и прати причу о британском грађанину српског поријекла Арнауту, који након што буде свједок злочина у Лондону, долази у мало село у централној Србији гдје се брине о локалном гробљу.

Ту почињу његови кошмари и Арнаут сумња да љубазни и гостољубиви мјештани имају веома злокобне намјере према њему.

У филму поред Томовића играју и Горица Регодић, Јоаким Тасић и Ева Рас, којој је ово прва улога у хорор филму.

Организатори фестивала истичу да ће екипа филма присуствовати свечаном отварању и пројекцији, након које ће се поклонити публици.

Осим њих, специјални гости овогодишњег фестивала биће продуцент Џастин Мартел, редитељ и продуцент Вјекослав Катушин, продуцент, монтажер и редитељ Остин Џенингс, а најављен је и немачки глумац Пат Винд.

Катушину је ово друго гостовање на ФСФФ, након што је на прошлогодишњем издању премијерно представио филм ,,Ц.Л.Е.А.Н''''.

 

Џенингс је потписан као монтажер филма ,,Цастле Фреак'''', који се налази у програму фестивала.

Селекција ФСФФ обухвата претежно краткометражне и средњеметражне филмове из Србије, земаља бивше Југославије и других држава (Шпанија, Колумбија, Аргентина, Немачка, Русија), који у својим причама садрже најшири спектар фантастике и хорора, независно од продукцијских услова и буџета.

Краткометражни филмови из домаће, регионалне и иностране такмичарске селекције биће у трци и ове године за награду фестивала ,,Коскар'''' у овим категоријама: најбољи филм, најбоља режија, најбољи сценарио, најбољи филм из региона (бивше Југославије), најбољи страни филм и специјални допринос филмској уметности.

Као пратећи програм, у суботу 30. октобра биће одржан и осми по реду "Белграде Зомбие Валк" - та шетња маскираних зомбија има за циљ да, осим промоције фестивала, скрене пажњу на значајан сегмент филмске умјетности - маска, шминка и специјални ефекти.

Последње фестивалске вечери у недељу, 31. октобра, традиционално ће бити додијељена награда ,,Коскар'''', а смотру хорор и СФ филмова ће затворити пројекција руског остварења ,,Супердееп'''', у којем главну улогу тумачи српска глумица Милена Радуловић.

Осим "Вампира" и "Супердееп", на програму су још два дугометражна играна филма, ван конкуренције - "Гирл Некст" Лерија Вејда Карела (2021) и "Цастле Фреак" (2020) Тејта Стејнсика.

Фестивал српског филма фантастике, основан у јануару 2006. године, прва је манифестација у Србији са фокусом на домаће филмско стваралаштво у области научне фантастике и хорора и најстарија је филмска смотра у региону посвећена искључиво тим жанровима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана